В Українському домі вчора відкрилася виставка, присвячена черговим роковинам Голодомору, пам’ять жертв якого ми вшановуємо завтра. Стенди експозиції підготовлено за напрацюваннями українських істориків, що  досліджують одну з найтрагічніших сторінок історії нашого народу. 

Виставка спростовує міф про відсутність опору українських селян більшовицьким грабіжникам напередодні та під час Голодомору. 17 стендів унікальних документів та фотографій, значну частину яких оприлюднюють уперше,  розкривають масштаби спротиву, його форми і методи.

Відвідувачі зможуть переконатися, що український народ не сприймав покірно наругу влади, і опір згасав лише зі зникненням фізичних сил через брак хліба. Чимало офіційних довідок ¢ПУ, з яких знято гриф секретності, наводять факти боротьби — і збройної, і саботування злочинних норм хлібозаготівлі. Щоденники тих часів, фото наочно ілюструють придушення спротиву.

Саме страх перед українським визвольним рухом штовхнув Сталіна і його оточення до скоєння злочину Голодомору-геноциду 1932—1933 років. Повстання в Україні поставили під загрозу реалізацію планів Сталіна. Адже 56% протестних виступів у СРСР в першому півріччі 1932 року припадали на УСРР.

Виставку підготовлено за участю Українського інституту національної пам’яті, Архіву Служби безпеки України, Центру досліджень визвольного руху, Громадського комітету із вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду 1932—1933 років в Україні. Використано матеріали Галузевого державного архіву СБУ, інших державних архівів та Центру досліджень визвольного руху. Над виставкою працювали: Володимир Тиліщак (керівник проекту), Володимир Бірчак, В’ячеслав Василенко, Володимир В’ятрович, Сергій Горобець, Володимир Іванченко, Ніна Лапчинська, Олександр Штоквиш, Богдан Патриляк (науковий консультант).

«Урядовий кур’єр» у наступному номері запропонує читачам ознайомитися з деякими матеріалами цієї виставки.

Вшанування жертв геноциду відбудеться у суботу 22 листопада. У столиці воно розпочнеться о 15.00 біля Національного музею «Меморіал пам’яті жертв голодоморів в Україні» й завершиться хвилиною мовчання та запаленням свічок о 16.00 годині.