Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк прийняв міністра закордонних справ Королівства Данія Мартіна Лідегора, який прибув з візитом до Києва. Під час зустрічі було обговорено пріоритетні напрями співпраці між урядами двох країн та конкретні шляхи офіційного Копенгагена для підтримки України. Одним із таких проектів стане заснування українсько-данського енергетичного центру, завданням якого буде розробка планів з удосконалення енергетичної ефективності в Україні.

Прем’єр-міністр підкреслив, що вітчизняний уряд цінує створення аналітичного центру з питань енергетики  в Україні: «Це для нас дуже важливо, адже Україна має один із найвищих у світі показників споживання енергоресурсів на один долар ВВП. Очікуємо, що наша спільна робота дасть змогу істотно скоротити споживання енергоресурсів та збільшити конкурентність української економіки».

Арсеній Яценюк і Мартін Лідегор обговорили шляхи підвищення взаємодії в рамках виконання Україною Угоди про асоціацію з Європейським Союзом. Глава уряду привітав підписання в ході цього візиту міжурядової угоди про спрощення процедури оформлення віз. І нагадав, що наш уряд ухвалив низку рішень, щоб пришвидшити виконання плану дій щодо спрощення візового режиму з ЄС. «Сподіваємося,  що невдовзі між Україною та ЄС буде безвізовий режим», — цитує слова Арсенія Яценюка департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Ще одним пунктом візиту Мартіна Лідегора в Україну стала зустріч із главою вітчизняного зовнішньополітичного відомства Павлом Клімкіним. У межах перемовин колеги обговорили широке коло двосторонніх відносин і міжнародної проблематики.

Глави зовнішньополітичних відомств України і Данії підписали угоду між Кабінетом Міністрів та Урядом Королівства Данія про внесення змін до угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Королівства Данія про спрощення оформлення віз. Підписання угоди стало знаковою подією візиту, а у майбутньому буде правовим під∂рунтям для активізації соціальних контактів. Положення угоди розширюють категорії наших громадян, які мають право на спрощене оформлення безкоштовних та багаторазових віз, удосконалюють порядок оформлення віз для представників ЗМІ, визначають чіткі терміни дії багаторазових віз, встановлюють можливість термінового оформлення віз (протягом 3 діб) особам, які проживають на значній відстані від місця подання візового клопотання (за умови сплати термінового консульського збору), запроваджують безвізовий режим поїздок для громадян України, які користуються біометричними службовими паспортами.

Сторони також підтвердили досягнуту раніше домовленість підписати двосторонню угоду про створення Данського енергетичного центру при Міністерстві енергетики і вугільної промисловості. «Данія запропонує низку конкретних ініціатив у сфері енергетики, яку розглядає як пріоритетну для майбутньої співпраці з Україною», — зазначив міністр закордонних справ Королівства Данія.

Важливу увагу під час зустрічі було приділено ситуації в Україні. Глави зовнішньополітичних відомств обмінялися думками щодо перспектив взаємодії держав у межах міжнародних організацій та інших регіональних форумів співпраці, повідомляє прес-служба МЗС.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»