НОРМА ЗАКОНУ. З 1 липня період відпустки по вагітності та пологах зараховуватиметься до страхового стажу. Про це повідомив директор департаменту пенсійного забезпечення та соціального захисту інвалідів Мінсоцполітики Микола Шамбір. За його словами, відповідну норму передбачено Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо призначення та індексації пенсії».

«Відтепер загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню підлягають жінки, які перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю і пологами та отримують допомогу. Цей період буде зараховуватися до страхового стажу під час призначення їм пенсії», — сказав він. Микола Шамбір наголосив: щодо питання зарахування до страхового стажу періоду перебування у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами дискусії тривали з 2004 року. Однак тільки нині, завдяки безпосередньому сприянню міністра Наталії Королевської, знайдено компроміс, що влаштовує й урядову сторону, і профспілки та роботодавців, повідомляє прес-служба Міністерства соціальної політики.

«Щоб ця норма почала діяти, парламент вніс зміни до законодавства щодо збору єдиного соціального внеску (ЄСВ). Згідно з ними страхові внески за період перебування в декретній відпустці сплачуватиме роботодавець з огляду на нараховану суму допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами: ЄСВ у такому разі становитиме 33,2% від цієї суми. Разом з цим з працівниці стягуватимуться 2% із суми допомоги по вагітності і пологах», — пояснив нововведення фахівець.

Відділ соціально-правових питань
«Урядового кур’єра»

ДОВІДКА «УК»

Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо призначення та індексації пенсії» був ухвалений Верховною Радою 14 травня 2013 року та опублікований у виданні «Голос України» 7 червня. Набуває чинності з 1 липня 2013 р.