Падіння економіки України за підсумками 2014 року становить близько 7% при інфляції 24,9%. Такі дані в ході «Години запитань до уряду» у Верховній Раді навів міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавичус. «Економіка країни — у тяжкому становищі. Причина такого становища — не лише прорахунки попередньої влади, а й повна відсутність реформ упродовж останніх 25 років, — вважає міністр. — Промвиробництво скоротилося на 10,1%. Експорт — майже на 20%». За словами урядовця, на початок року ситуація за інерцією напружена. Негативну динаміку демонструють майже всі сектори економіки, повідомляє УНІАН.

Звітувала вчора й голова Нацбанку Валерія Гонтарева. Щоправда, через блокування трибуни вона не змогла виголосити заздалегідь підготовлену промову до кінця. Але деякі аспекти діяльності регулятора й банківської системи загалом їй викласти таки вдалося.

Так, внаслідок  банкрутства 44 банків цього року й торік банківська система втратила 200 мільярдів гривень, або майже 9% ВВП. Тож очільниця НБУ подякувала депутатам за ухвалення закону про посилення відповідальності власників і менеджменту банків: «Чому це важливо? Бо власники і менеджмент неплатоспроможних банків повинні відшкодовувати збитки, завдані державі і вкладникам». Близько чверті з цієї суми доводиться відшкодовувати державі через Фонд гарантування вкладів фізичних осіб.

Ішлося й про заборгованість за кредитами рефінансування, виданими Національним банком, яка становить нині 110 мільярдів гривень. Найбільший її обсяг припадає на 2008-2009 рр. Загалом у період відпливу депозитів НБУ має надавати підтримку банкам як кредитор останньої інстанції, і це стандартна операція у світовій практиці. Але чутки про видані сотні мільярдів рефінансування банкам за період своєї каденції Валерія Гонтарева назвала нісенітницею. Навпаки, навела дані, які свідчать, що цей період обсяги виданого банкам рефінансування скоротилися на 1,7 мільярда гривень. 

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»