АКЦЕНТ. Прем’єр вимагає перевірити законність завищеного стягнення з підприємців плати за дозвільні послуги.

Вивчити питання зменшення кількості дозволів, які необхідно отримувати для роботи підприємства, цінової політики в цій сфері та ефективності роботи самої дозвільної системи — таке завдання поставив Микола Азаров голові Державної служби з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва Михайлу Бродському під час засідання Кабінету Міністрів 23 липня.

За словами глави уряду, нині залишається чимало необгрунтованих дозвільних документів, які необхідно отримувати підприємцям, і на видачі яких нерідко наживаються приватні компанії, що існують при державних органах. Ціни на дозволи часто встановлюють посередники-«прилипали» при державних органах, які й отримують шалені прибутки, обдираючи підприємців.

«Скільки це триватиме? Спробуйте пройти весь шлях, який проходить підприємець, отримуючи дозволи, і зрозумієте, наскільки ефективно працює система, — наголосив Прем’єр. — Тільки таким чином можна чітко зрозуміти, що саме треба змінювати негайно».

Він також підкреслив, що дерегуляція має реально спрощувати отримання підприємцями дозвільних документів, не залишати місця для двояких рішень. «Важливо створити систему, за якої це буде неможливо», — сказав Микола Азаров та дав конкретне доручення: провести перевірку законності стягнення з підприємців плати за дозвільні послуги, яка є значно завищеною.

Окрім цього, Прем’єр вимагає напрацювати механізм посилення контролю за безпекою на дорогах. За його дорученням, упродовж двох тижнів має бути опрацьоване питання підвищення безпеки на дорогах та надані конкретні пропозиції на розгляд Кабміну.

Микола Азаров наголосив і на необхідності посилення відповідальності пасажирських перевізників, передовсім тих, які здійснюють нерегулярні рейси, а також вивчити питання доцільності таких поїздок у нічний час.

«Я очікую на чіткі пропозиції. До їх напрацювання повинні долучитися всі. Якщо потрібно десь посилити контроль — пропонуйте», — передає слова Миколи Азарова департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

До виконання відповідного доручення, окрім Міністерства інфраструктури, мають долучитися практично всі зацікавлені міністерства та відомства. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»