Міністерство економічного розвитку і торгівлі України ініціювало низку змін, які стосуються управління державними компаніями. Як пришвидшити цей процес і зробити його якомога ефективнішим, ішлося на спеціально скликаній у міністерстві нараді, в якій взяли участь представників Адміністрації Президента, Секретаріату Кабінету Міністрів, Фонду держмайна, а також незалежні фахівці з питань корпоративного управління, аудиту та фінансового аналізу.

«Є чимало бажаючих допомогти і включитися в цю роботу. Хочемо конкретніше обговорити процеси, які ми ініціювали й почали впроваджувати через нормативні акти, щоб сформувати правильні підходи», — цитує слова заступника міністра — керівника апарата Романа Качура прес-служба відомства. Під час обговорення визначили кілька напрямів роботи щодо вдосконалення системи управління державним сектором економіки. Зокрема, Мінекономрозвитку ініціювало підготовку звіту про стан державних компаній, який підготує група аналітиків, зібравши відповідну інформацію. У відомстві також наполягають на вдосконаленні якості аудиту найбільших державних компаній, який нині (за винятком кількох структур) не на належному рівні. До певної міри цьому має посприяти ініціатива міністерства, яка запроваджує новий порядок призначення керівників державних компаній (його вже затвердив Кабінет Міністрів).

Наступний напрям роботи з ефективного управління державним сектором економіки — приватизація. Це питання доволі дискусійне, тож учасники наради вирішили, що, перш ніж зробити остаточний перелік компаній, які підлягають роздержавленню, слід визначитися з методикою та критеріями оцінки підприємств.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»