Державна служба зайнятості й Державна інспекція з питань праці поглиблять співпрацю для захисту трудових прав українців та ефективного обслуговування шукачів роботи. Відповідне рішення ухвалено на всеукраїнській нараді з питань зайнятості, яка відбулася під головуванням міністра соціальної політики Наталії Королевської.

«Чекати офіційного об’єднання Служби зайнятості та Держпраці не варто. Тісну співпрацю цих двох структур потрібно починати вже зараз. Адже йдеться про захист прав понад 20 мільйонів тих, хто працює, та ефективне обслуговування понад півтора мільйона шукачів роботи», — сказала Наталія Королевська.

За останні місяці було активізовано роботу Держінспекції праці, покликаної захищати трудові права працівників. Особливо слід відзначити результати боротьби із заборгованістю із заробітної плати, повідомляє прес-служба Мінсоцполітики.

Так, на вимогу державних інспекторів з питань праці підприємства повністю або частково погасили заборгованість із виплати заробітної плати 273,2 тисячі працівникам на суму 636,6 мільйона гривень.

У рамках налагодження співпраці між відомствами міністр доручила Службі зайнятості та Держпраці як на центральному рівні, так і на місцях, налагодити дієвий механізм обміну інформацією. Передусім це має стосуватися питань порушення законодавства про зайнятість і працю, порушення строку реєстрації трудових договорів між фізичною особою — роботодавцем і найманим працівником та одержання інформації про заплановане масове вивільнення.

Також Наталія Королевська наголосила на необхідності координувати проведення перевірок та інших заходів, що належать до компетенції двох органів, і спільно використовувати бази даних обох структур.

«Результатом має стати нова якість захисту працівників і новий рівень взаємодії обох органів з роботодавцями. Мінсоцполітики підготувало проект указу Президента про об’єднання Держслужби зайнятості й Держпраці та створення Державної служби України з питань праці та зайнятості. Цей орган має запропонувати працівникам нову якість послуг і захисту та стати своєрідним будинком праці і для робітників, і для роботодавців», — резюмувала міністр.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»