Встановлення гнучкого курсу гривні і зростання її офіційного курсу дають вагомі переваги для українських експортерів. Зокрема відхід від ризиків раптової девальвації має вплинути на зростання довіри з боку інвесторів до української економіки. Таким чином, політика помірної девальвації Національного банку виведе ВВП країни на шлях зростання, вважають урядові експерти. Здешевлення гривні стане додатковим позитивним чинником для експортерів на тлі поліпшення тенденцій у світовій економіці в цьому році. Підвищення конкурентоспроможності експортерів можливе на ринках тих країн, які мають найбільшу частку в зовнішніх поставках (наприклад, на ринках Росії та ЄС), оскільки собівартість продукції експортерів в результаті девальвації зменшується.

Основна частина українського експорту — металопродукція і продукція агропромислового комплексу. Торік можна було спостерігати зростання зовнішніх поставок металу, але водночас і зниження виручки експортерів. Цього року вона, за найстриманішими прогнозами, може зрости на 5%. Українські підприємства збільшать цьогоріч експорт металопрокату на 2,6% (або на 500 тисяч тонн) порівняно з 2013 роком — до 23,7 тисячі тонн.

Прогноз же експорту зернових у поточному маркетинговому році підвищено до 33 мільйонів тонн. За останніми даними, на зовнішні ринки вже відправлено понад 20 мільйонів тонн зерна. Рекордними за обсягами відвантажень стали грудень і листопад — понад 4,6 мільйона тонн на місяць. Таких високих темпів відвантажень вдалося досягти завдяки системним діям уряду з оптимізації роботи зернової логістики, йдеться в повідомленні Інформаційно-аналітичного бюлетеня КМУ.

Експерти схильні розглядати ще два чинники впливу на українських експортерів — поліпшення ситуації на світовому ринку й очікування його стабільності протягом року, а також зростання російської та європейської економіки на 1—2%.

На думку урядових аналітиків, курс на помірну девальвацію гривні, взятий НБУ, створює також відкладений ефект для внутрішнього ринку, який можна буде оцінити після закінчення року. Адже раніше для інвесторів існував ризик раптової девальвації національної валюти, що стримувало їхні плани з розширення діяльності. Тепер інвестори оптимістичніше дивляться на ринки країн з недооціненою валютою. Крім того, очікується зниження процентних ставок за гривневими кредитами, бо банки не закладатимуть у них ризики девальвації. Таким чином, це створить імпульс для перезапуску економіки, залучаючи інвесторів і підвищуючи ділову активність. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»