«Це безпрецедентний випадок, коли Венеціанська комісія за ніч переробила свій висновок щодо Закону «Про очищення влади», зняла всі розгромні зауваження і вирішила, що працюватиме з українською стороною, а висновок, який буде затверджений, не матиме жодного юридичного впливу і є абстрактним», — наголосила директор департаменту з питань люстрації Міністерства юстиції України Тетяна Козаченко учора на брифінгу в Будинку уряду.

За її словами, український закон про люстрацію намагаються дискредитувати ті особи, які мають з українською державою конфлікт інтересів та які самі або їхні рідні підпадають під люстрацію. Тетяна Козаченко відзначила, що саме такі особи подали закон про очищення влади, який ще не набув чинності, з неофіційним перекладом до Венеціанської комісії на експертизу. Це було зроблено, коли в Україні відбувалися парламентські вибори, зміна уряду і не було суб’єкта, з яким представники Венеціанської комісії могли спілкуватися, тому вони не мали змоги виїхати до України, почути думку українських експертів та ознайомитися з процедурою, законом, порядком прийняття його українським суспільством, взаємодією з іншим національним законодавством. Та українська сторона все ж отримала необхідні матеріали і майже за три дні до засідання Венеціанської комісії підготувала об’єктивні заперечення на попередній висновок.

За результатами зустрічі з представниками Венеціанської комісії українську делегацію на чолі з міністром юстиції було почуто і висловлено намір стосовно подальшої тісної співпраці. «Українській стороні відведено три місяці для доопрацювання закону. Ми очікуємо, що впродовж місяця до України прибудуть представники Венеціанської комісії для напрацювання змін до закону, щоб надалі у Венеціанської комісії не виникало жодних застережень щодо цього питання», наголосив радник міністра юстиції Ігор Алексєєв, повідомляє Урядовий портал.

Відділ соціально-правових питань