Дитсадок — це бездонна бочка. Так характеризує своє ставлення до дитячого закладу подруга: мало не щотижня вихователька групи, яку відвідує її дитина, на щось збирає кошти. Вода, печиво, фрукти, мило, туалетний папір, іграшки, ремонт — усе це оплачують батьки зі своєї кишені. Чому? Як свідчить практика, гроші, надані державою на харчування малечі, подекуди губляться дорогою до дитячих закладів. 

Так, нещодавно працівники Держфінінспекції в Херсонській області провели позапланову ревізію фінансово-господарської діяльності одного із райвідділів освіти. І встановили, що головний бухгалтер освітнього закладу, зловживаючи своїм службовим становищем, підробила накладні на отримання продуктів харчування. Як офіційно довели фінінспектори, їдальні дошкільних закладів і шкіл не одержали чимало продуктів харчування. Масштаби оборудки вражають: сир кисломолочний — 2 тисячі кілограмів, масло вершкове — 1168 кілограмів, риба свіжоморожена — 302 кілограми.

Щоб дітям у садку було комфортно і ситно, батьки мають доплачувати?. Фото з архiву редакцiї

Під час ревізії з’ясували, що один із постачальників продуктів за місцем реєстрації взагалі відсутній. Перевірка встановила, що лише торік посадовими особами завдано матеріальної шкоди установі й місцевому бюджету майже на 200 тисяч гривень. За допущені фінансові порушення винуватцям передбачено покарання, адже у їхніх діях є ознаки складу злочину за частиною 3 ст. 190 «Шахрайство», частиною 4 ст. 191 «Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем» та частиною 1 ст. 366 «Службове підроблення» Кримінального кодексу України, повідомляє прес-служба Держфінінспекції в Херсонській області.

 Ось і виходить, що не всі гроші, надані державою на дитяче харчування, доходять до споживача, бо деякі нечесні чиновники хочуть попоїсти коштом малечі. Тому й доводиться батькам за все доплачувати. 

Катерина БРАТКО
для «Урядового кур’єра»