ТРАГЕДІЯ 

Санаторій був  у чорному списку

Два місяці тому «Урядовий кур’єр» писав про жахливий стан дитячих протитуберкульозних оздоровниць Криму, який протягом століття  залишався регіоном для лікування цієї тяжкої недуги. Але й численні заклики лікарів та батьків хворих дітей, і виступи журналістів виявилися марними. Ситуація не змінилася. Наслідок же не примусив на себе довго чекати.

Ввечері 30 травня у сімеїзькому спеціалізованому санаторії «Юність» сталося непоправне: у чотирьох дітей під ногами обвалився балкон третього поверху спального корпусу. Двом хлопчикам дивом вдалося врятуватися й залишитися практично неушкодженими, а ось двоє дівчаток 10 та 11 років, які приїхали оздоровлюватися в Крим зі Львова, постраждали. Одну з них доставили в реанімаційне відділення Лівадійської лікарні з діагнозом відкрита черепно-мозкова травма, іншу в шоковому стані, але з меншими пошкодженнями, також доправили в хірургічне відділення лікарні.

Будівлі корпусу санаторію «Юність» понад 100 років. Фото УНIAН

Як повідомили у прес-службі ГУ ДНС України в Криму, на допомогу місцевим лікарям викликали спеціалістів із Республіканського центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. Туди ж за дорученням голови Радміну Криму Анатолія Могильова виїхав і міністр охорони здоров’я автономії Олександр Каневський. За його словами, вже дорогою в реанімацію у ліфті лікарні в дівчинки, що отримала при падінні черепно-мозкову травму, зупинилося серце. Медики протягом п’яти годин боролися за її життя, але все це, на жаль, було марним. Керівник МОЗ пояснив журналістам, що причиною такого розвитку подій стали тяжкі травми — забій серця і численні переломи основи черепа. Життю іншої постраждалої дівчинки нічого не загрожує.

Власне, такого розвитку подій слід було очікувати. Адже постійне недофінансування спеціалізованих оздоровчих закладів нічим добрим закінчитися й не могло. Злощасний спальний корпус санаторію побудований ще в дореволюційні часи й до сьогоднішнього часу функціонував без жодного капітального ремонту. Про те, що балкони небезпечні, знали і в самому закладі, адже  санаторій мав припис від відповідних структур — не використовувати аварійних балконів. Адміністрація оздоровниці запевняє, що вільного доступу до них діти не мали. До речі, торік на сайті Мінкурортів Криму з’явився список з 15 санаторіїв та готелів півострова різної форми власності, які відомство категорично не рекомендувало для відпочинку. Санаторій «Юність» був у ньому під №12. 

У тому, що сталося, розбиратимуться відповідні органи та спеціально створена міжвідомча комісія. Розслідування перебуває під особистим контролем голови виконавчої влади республіки. У Криму очікують на приїзд заступника міністра охорони здоров’я України, адже санаторій «Юність» належить саме цьому відомству. Наразі в прес-службі кримської прокуратури розповіли, що подію кваліфіковано як службова недбалість, яка призвела до тяжких наслідків.