РЕГУЛЮВАННЯ

За чотири місяці чинності норми  з продажу валютної виручки експортерами  обсяги валютних резервів збільшилися на 3%

Продовження дії норми, пов’язаної з обов’язковим продажем 50% валютної виручки експортерами, було очікуваним і раніше. І ось із 19 травня Нацбанк ухвалив нові постанови з цього та інших приводів, чинність яких закінчується 19 листопада цього року (№163 та №164). 

Як зазначила директор генерального департаменту грошово-кредитної політики Нацбанку Олена Щербакова під час прес-конференції, вимоги щодо обов’язкового продажу частини експортної виручки та зменшення термінів розрахунків за експортно-імпортними операціями були чинними впродовж останнього півроку і довели свою ефективність.

«Разом з іншими регуляторними заходами це створило умови для стабілізації валютного ринку, поліпшення ринкових очікувань та зростання довіри до грошової одиниці України. Як на готівковому, так і на безготівковому сегментах валютного ринку тенденція до превалювання чистого попиту на іноземну валюту поступово перетворилася на її чисту пропозицію. Обсяг чистої пропозиції безготівкової валюти у квітні становив 213 мільйонів доларів, а в травні — 127 мільйонів доларів. На готівковому   сегменті — 118 мільйонів доларів та майже 100 мільйонів доларів  відповідно», — повідомила вона.

Як вважають у Нацбанку, також завдяки таким діям за чотири місяці року збільшилися майже на 3% обсяги міжнародних резервів за умов вчасного здійснення урядом та регулятором значних платежів з погашення зовнішнього боргу.

Також керівництво головного фінансового відомства країни впевнене в тому, що за цей час зросла довіра населення до гривні. Так, у січні — квітні 2013 року обсяги депозитів населення в національній валюті збільшилися на 16,3 %, тоді як в іноземній — зменшилися на 0,2 %.

Відомий економіст Олександр Охріменко, коментуючи дії Нацбанку, зазначив, що експортери уже звикли продавати 50% валютної виручки.

«В ідеальному варіанті добре було б установити норму продажу валюти 100%. Хай би там як, а на території України єдиний платіжний засіб — гривня. У такому разі не зрозуміло, навіщо експортерам тримати валюту на своїх рахунках», — вважає він.

На думку керуючого партнера Capital Times Еріка Наймана, інтереси держави та експортерів у питаннях обов’язкового продажу валюти протилежні. Проте, як зазначає він, підприємці лобіюватимуть компенсацію у вигляді здешевлення кредитів, податкових пільг та інших засобів державної підтримки, найголовніший з яких — своєчасне відшкодування ПДВ.

Як зазначено у прес-релізі регулятора, Нацбанк сподівається, що ці заходи сприятимуть закріпленню позитивних тенденцій, що є в монетарній сфері, й дадуть змогу ефективно протистояти можливому виникненню шоків, пов’язаних із нестабільністю кон’юнктури світових фінансових і товарних ринків.