Ще не встигла в Україні запрацювати на повну силу  норма, започаткована Нацбанком щодо обмеження розрахунків готівкою у розмірі понад 150 тисяч гривень, як  експерти вже заговорили про те, що найближчим часом цей ліміт буде знижено до 100 тисяч гривень.

Прихильник такої думки, приміром, — виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко. «Обмеження в готівкових розрахунках є в Європі й США. Якщо подивитися на норми регулювання FATF, метою роботи якого є впровадження заходів з боротьби щодо відмивання грошей, то вони куди нижчі, ніж норми, встановлені НБУ. В США обмеження сягають 12 тисяч доларів. Увівши такі параметри, влада погарячкувала. Потрібно було поставити планку хоча б 100 тисяч гривень. На мою думку, через кілька місяців вона справді знизиться. Ми нарешті прийдемо до європейських стандартів, коли покупки, дорожчі за тисячу євро, здійснюються тільки за безготівковими розрахунками», — заявив нещодавно він.

Експерт має рацію щодо розмірів таких обмежень у США та Європі. У європейських країнах вони становлять лише 1—2 тисячі євро. Загалом частка готівки у будь-яких розрахунках не перевищує 5—6% і має тенденцію до подальшого зниження.

Тобто купити більш-менш пристойну річ за готівку там просто неможливо. Та люди привчені до безготівкових розрахунків і не беруть у дорогу валізи з єврокупюрами.

Свого часу економіст, колишній голова групи радників Нацбанку Віктор Лисицький заявляв, що 150 тисяч гривень — це більше міра перестороги, і українці повинні поступово звикнути до безготівкових розрахунків. Проте експерт припускав, що надалі можна цей поріг поступово знижувати, і навіть не один-два рази. І справді, хіба багато знаємо серед знайомих і родичів тих, хто ходить із пачками грошей по 150—200 тисяч гривень?!

Встановлення граничного порога готівкових розрахунків в Україні вітають і закордонні експерти. Так, приміром, на одному з українських бізнесових телеканалів економіст Бостонського коледжу економіки Крістофер Баум заявив, що завдяки такому нововведенню буде значно спрощено податковий контроль. «Також це дасть змогу запобігати операціям із грошима, отриманими злочинним шляхом, адже трансакції стане легше відстежувати. До того ж, така ініціатива надасть можливість «ловити» грошові оборудки у сфері наркотиків, контрабанди тощо», — резюмував він.

Нововведення допоможе також ефективно боротися у сфері тероризму (відстежування оборудок за сплату зброї тощо).

І що більше важелів такого масштабу перебуватимуть у руках уряду, то, як вважають західні експерти, успішнішою буде боротьба з усім незаконним і злочинним.

Єдине, що непокоїть у цьому питанні, — банки можуть зухвало поставитися тепер до клієнтів, які розраховуватимуться безготівкою, встановивши пристойні комісійні. Проте це вже окрема серйозна тема для розмови та аналізу.