Тетяна ВЕЛИЧКО
для «Урядового кур’єра»

Затори на дорогах, які утворюються в столиці України, особливо з настанням зими та за несприятливих погодних умов, — це проблема, яка роками випробовує на міцність нерви киян. Зазвичай найбільше страждають від цього пасажири громадського транспорту, який, окрім того, що потрапляє в затори, ще й має часті зупинки. Тому людям доводиться їхати в ньому надто довго. Особливо гальмується пересування на шляхах у години пік. Здавалося, ця ситуація триватиме безкінечно. Однак вихід знайшовся.

Столична адміністрація та управління Державтоінспекції взялися за розв’язання цієї давньої проблеми. Розпочали з мікрорайону Троєщина. Тут на проспекті Маяковського та Генерала Ватутіна, а також на Оболоні від перехрестя вулиці Лароша Гавро до Керчинської площі було виділено окрему смугу для руху громадського транспорту. Її позначено дорожніми знаками, які інформують про це водіїв. Аби додатково привернути увагу до цієї справи, відповідна інформація була також на плакатах, розмішених на електричних опорах.

У перший день експлуатації виділеної смуги рух автотранспорту на цих ділянках патрулювали працівники Державтоінспекції. Звичайно, уникнути ситуацій, коли втручання державтоінспекторів було необхідне, не вдалося. Оскільки до нових правил водіям ще потрібно було звикнути. Тож працівники ДАІ із розумінням ставилися до випадків порушень, контролювали, щоб на ділянки шляхів, які призначені для громадського транспорту, не виїжджали інші машини. Але здебільшого державтоінспектори інформували і попереджали, бо розуміють, що треба звикнути до нових правил проїзду. За словами інспектора з профілактичної роботи відділу ДАІ з обслуговування Деснянського району міста Києва Яни Алієвої, виділення спеціальної смуги для громадського транспорту дало можливість прискорити його рух по маршруту. Громадяни ж завдяки цьому ново?введенню можуть значно швидше діставатися до роботи та повертатися додому, а це для жителів Троєщини дуже актуально.

А стосовно водіїв інших машин — аби у них не виникало спокуси зайняти не свою смугу, встановлено покарання. Штраф за виїзд на смугу громадського транспорту в столиці становить від 510 до 680 гривень.