За даними звіту головного управління Державної казначейської служби України у Дніпропетровській області, у першому півріччі цього року обласний бюджет перевиконано на 5,2% (105,2%). А в загальний фонд державної скарбниці регіон спрямував 9,2 мільярда гривень, забезпечив 14% загальнодержавних надходжень податку на прибуток і майже 8% — податку на додану вартість. Цю позитивну новину оприлюднив на ювілейній двадцятій сесії Дніпропетровської обласної ради VI скликання голова облдержадміністрації Дмитро Колєсніков. Він зазначив, що успішна робота промислового сектору Дніпропетровщини створює фундамент для наповнення бюджетів усіх рівнів.

«Розвиток базових галузей економіки регіону забезпечує стабільне надходження коштів до бюджетів усіх рівнів. Це, у свою чергу, реконструкція та відкриття нових соціально важливих об’єктів, які підвищують якість життя людей», — сказав він і підкреслив, що запорукою успішного соціально-економічного розвитку області є об’єднання зусиль і ресурсів на державному, обласному та місцевому рівнях. Зокрема, Дніпропетровщина отримала додаткові ресурси з держбюджету.  Наприклад, на 36 мільйонів гривень збільшено обсяг субвенцій, які будуть спрямовані на соціальні виплати, реконструкцію доріг, модернізацію освіти. Крім того, важливо також надати кошти з обласного бюджету на завершення створення Єдиної регіональної диспетчерської швидкої допомоги, оновлення обладнання в обласній офтальмологічній та обласній дитячій лікарнях.

Перевиконання бюджету дало змогу внести зміни до обласного бюджету цього року, що на сесії депутати Дніпропетровської області і зробили, запропонувавши збільшити видатки на 50  млн. гривень. Пріоритетне фінансування отримають сфери освіти, медицини, культури, важливі інфраструктурні проекти, екологічні програми. Також гроші спрямують на збільшення соціальних гарантій та поліпшення соціальної підтримки населення.

«Рішення про зміни в обласному бюджеті 2013 року стало ключовим на нинішній сесії. Тобто якщо раніше ми розв’язували проблему захисту соціальних статей бюджету, то тепер обговорювали збільшення фінансування соціальної сфери, — прокоментував рішення депутатів голова Дніпропетровської обласної ради Євген Удод. — Гроші, які заробила область, буде використано з максимальною користю для жителів Дніпропетровщини. Було вирішено направити їх на розвиток медичних установ, підтримку дитячих оздоровчих та реабілітаційних закладів, допомогу будинкам-інтернатам та інші першочергові потреби».

Додаткові кошти підуть, зокрема, на придбання продуктів харчування для будинків-інтернатів — 700 тисяч гривень, медичне обслуговування і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, — 600 тисяч гривень. Додаткове фінансування  також отримають сфера охорони здоров’я та об’єкти будівництва.