ЮВІЛЕЙНИЙ 50-Й ПУСК

Зрошувальна система півострова почала заповнюватися життєдайною вологою

Так уже склалося, що в Криму завжди бракувало води. І це попри те, що на півострові тисячі власних водних ресурсів: озера, річки, джерела. Але природного багатства не вистачить навіть для того, щоб забезпечити водою і половину потреб населення півострова. Ще 1833 року після страшної посухи і голоду, який був її наслідком, Тавриду — сучасну територію Криму, до якої входила і частина Херсонщини, — офіційно було визнано недостатньо забезпеченою водою територією. 

Тому прийняте 1950 року рішення про будівництво Північно-Кримського каналу було стратегічно важливим для економічного розвитку півострова, зокрема північних його територій, бо тут дефіцит води відчувався найбільше. Будівництво каналу розпочалося у 1961-му, а вже за 2 роки по тому довгоочікувана дніпровська вода прийшла до Красноперекопського району автономії, далі — до Нижньогірського, Красногвардійського та інших. На шляху проходження водної артерії одночасно будували наливні водосховища та проводили реконструкцію тих, що вже існували, на основі яких і створювали нову систему водопостачання.

Цього року вода з Дніпра вже уп’ятдесяте надійшла на півострів. Як повідомили у Республіканському комітеті АРК з водогосподарського будівництва і зрошуваного землеробства, пуск води каналом відбувся 21 березня, а вже за 7 днів по тому вона дісталася кримських кордонів. Саме з цього моменту було розпочато заповнення магістрального Північно-Кримського каналу до робочих позначок, з якого вода почала розходитися гілками і міжгосподарськими зрошувальними системами півострова. Вже на початку квітня вона дісталася Роздольненського рисового каналу, який забезпечує потреби у поливній воді сільгосптоваровиробників Красноперекопського, Роздольненського і Первомайського районів. Нині вода вже дісталася Джанкойського району, де відбувся пуск насосної станції № 1, яка почала перекачування для заповнення зрошувальних систем інших регіонів півострова. У водному відомстві повідомили, що до наливних водосховищ автономії заплановано подати 133 мільйони кубометрів води. Зрошуванням буде охоплено близько 140 тисяч гектарів сільгоспугідь.