КОНТРОЛЬ. Минулого тижня Центральна виборча комісія  працювала в напруженому режимі — до старту  наступних парламентських перегонів залишається дедалі менше часу.

Законодавці, ухваливши далекий від досконалого закон, залишили чимало «шпарин», латати які узвичаєно доводиться ЦВК. Одна з найістотніших — нагальна необхідність удосконалення інформаційно-аналітичної системи «Вибори народних депутатів України» Єдиної інформаційно-аналітичної системи «Вибори».

На черговому засіданні ЦВК, яке пройшло під головуванням заступника голови Жанни Усенко-Чорної, його учасники обговорили і затвердили технічне завдання з модифікації цієї підсистеми, яке, за словами розробників, повніше забезпечить виконання комісією своїх повноважень щодо проведення наступних виборів на засадах публічності та відкритості, надасть інформаційно-аналітичну підтримку суб’єктам виборчого процесу, полегшить роботу спостерігачів за ходом і результатами голосування, зокрема й своєчасного оприлюднення результатів суспільного волевиявлення.

Те, що таке спостереження вестимуть не «для галочки», підтвердила і зустріч заступника голови ЦВК Андрія Магери з директором Бюро демократичних інститутів та прав людини ОБСЄ паном Янежечем Ленарчічем. Високий гість повідомив, що вже понад 700 євроспостерігачів з майбутньої міжнародної спостережної місії пакують валізи для осінньої поїздки в Україну. Причім 600 із них перебуватимуть у нас короткий термін, а 100 — упродовж усього виборчого процесу.

Представники Бюро ОБСЄ, за словами його директора, обіцяють працювати чесно, відкрито та прозоро, без упереджень і заздалегідь підготовлених суджень. А українці, запевнив Андрій Магера, готові всіляко сприяти їм у цьому.  Як видно із зустрічі, обидві сторони найактуальнішим визначили нині формування виборчих комісій різного рівня — це питання обговорювали найприскіпливіше.

ЦВК також затвердила роз’яснення щодо складання та уточнення списків виборців для підготовки і проведення голосування 28 жовтня 2012 року, узаконила зразки відповідних повідомлень. Внесено зміни до складу територіальних виборчих комісій.