У головному медіа-центрі Олімпіади-2014 встановили самовар «Кубань» на 332 літри. Він працює на дровах і нагріває воду взимку за годину, влітку — за 40 хвилин. Із запорізького велета пригощають журналістів, акредитованих на Іграх.

Гігант виготовлено на підприємстві «Запорожский СамоВар» в Україні, на сьогодні це найбільший самовар, що працює, у Росії. Його висота 1975 мм, діаметр 970 мм, вага 270 кг. Він виготовлений з латуні, має два крани для розливання окропу й один великий антуражний — для фотографування.

Як підтвердив авторці цих рядків представник ТМ «Запорожский СамоВар» Володимир Величко, цей унікальний агрегат справді використовують у Сочі для частування понад 8 тисяч представників ЗМІ з усього світу, які висвітлюють найголовнішу спортивну подію року.

— Так, із самовара, який був виготовлений на нашому заводі, в Сочі вже пригощають чаєм журналістів. Втім, маю зауважити, що першочергове його призначення — аж ніяк не зимова Олімпіада в Російській Федерації, — уточнює мій співрозмовник. — Насправді самовар виготовили ще торішньої весни на замовлення мецената Юрія Гриценка для російського міста Краснодар. Він має власну назву «Кубань» і став справжнім символом єднання запорізьких і кубанських козаків. Нині він у Сочі саме з ініціативи того ж таки Юрія Гриценка.

Уперше самовар «Кубань» було представлено у Краснодарі торік у червні. Тоді на центральній площі міста провели широкомасштабну акцію чаювання, яку занесли в Книгу рекордів Росії. Протягом години пригостили духмяним напоєм понад 2200 людей.

А тепер він прикрашає «стійку гостинності» на зимовій Олімпіаді в Сочі, оформлену у вигляді куреня кубанських козаків.