Президент РФ Володимир Путін будує диктаторську Євроазійську Імперію, однак дії Росії в Україні спрямовані не на захоплення території, а на дестабілізацію задля унеможливлення її вступу до ЄС.

Про це заявила лауреат Нобелівської премії з літератури Герта Мюллер, передає УКРІНФОРМ з посиланням на La Repubblica.

«Те, що зараз відбувається в Україні, є жахливим! Вже перший крок, анексія Криму, був неприйнятним. Але дестабілізація в найбагатшому регіоні України продовжується. Путін використовує антифашистську пропаганду, але його цінності є крайньо-праві. Він бачить скрізь ворогів. Тому що кожний диктатор має потребу в ворогах, щоб виправдати порушення прав людини. Путін є експертом з дестабілізації: має спецагентів, вирощує сепаратистів. Насправді, він не хоче забрати собі Україну: він хоче лише, щоб вона була дестабілізована настільки, щоб не змогти вступити до ЄС. Це по-диявольськи!» – каже Мюллер.

За її словами, Путін «хворий на фантами» і нині воскрешає фантазм Великої Нації. «Сьогодні з ідеєю Великої Нації все повертається, як було колись. Путін хворий на фантазми. Все, що відбувається зараз в Україні, – це біль, що походить від його радянських фантазмів», – наголосила письменниця.

Вона також обурилася, що російський лідер все ще має підтримку у Європі, зокрема, у Східній Німеччині. «Мене дійсно дивує, наприклад, що в Східній Німеччині є багато людей, які розуміють Путіна. Для мене це ганебно! Стіна впала, зараз вони мають все, мають права... Хто походить зі сходу, мав би бути на боці України. Мене злить, коли колишні жителі НДР забувають, яким було життя за диктатури», – заявила Мюллер.

Вона підкреслила, що «ніхто не хоче бути в Євроазійській Імперії, де командує Путін», і люди намагаються втекти звідти.

ДОСЬЄ «УК» Герта Мюллер народилася 17 серпня 1953 року в сім'ї швабського фермера в німецькомовному містечку Ніцкідорф у Румунії. У роки Другої світової війни її батько служив у «Ваффен-СС», у 1945 році Герта разом з матір'ю були депортовані у трудовий табір на території України. Тут майбутня письменниця провела 5 років, про які розповіла в романі «Ритм дихання» (2009).