Нині держава відшкодовує ПДВ підприємствам не в повному обсязі, і це створює ще одну перешкоду для їхньої успішної роботи.

«Критично не вистачає обігових коштів, підприємство зазнає втрат як від курсової різниці на ринку, так і через сплату відсотків за кредитами», — скаржиться директор Одеського ТОВ «Телекомунікаційні технології» Мирослав Додонов. Це одне з дуже небагатьох підприємств регіону, що працює у сфері високих технологій. Тут виготовляють автоматизовані системи обліку і споживання електроенергії, світлотехнічні вироби, а також перші і єдині в Україні приставки для ІР-телебачення та медіа?плеєри. Свою продукцію це експортно орієнтоване підприємство постачає у понад 90 країн.

У наявні тут довгострокові плани розвитку закладено і кошти, що мають надходити з держбюджету як відшкодування ПДВ. Мирослав Додонов каже, що за результатами господарчої діяльності й відповідно до поданих декларацій підприємство мало б отримати 5,5 мільйона гривень. З огляду на те, що розвиток підприємства прямо пов’язаний із закупівлею закордонного обладнання, курсова різниця особливо дається взнаки. Бо долар, скажімо, у квітні і долар нині — не одне й те саме.

Протягом кількох останніх років ми вже звикли до того, що відшкодування ПДВ фігурує у пресі переважно в контексті зловживань, коли спритники видурюють у держави кошти, на які насправді не мають права. Хоч загалом це фінансовий механізм, що дає змогу підприємствам уникати кількаразового оподаткування, яке може звести нанівець усю його економіку.

Заступник начальника управління Державної фіскальної служби в Одеській області Наталя Приймак каже, що вини податківців у зволіканні з виплатою ПДВ нема: «Усі реєстри подано, всі підтверджено, і якщо Мінфін дасть необхідний ресурс, ми радо відшкодуємо всі ці суми. На сьогодні Мінфін ресурсу не дає. Не секрет, що суму, надану Мінфіном на відшкодування ПДВ загалом по Україні, не виконано на 1,5 мільярда гривень. Тобто приблизно наполовину. В результаті на Одещині ПДВ відшкодовано на 68%.

«Телекомунікаційні технології» отримали 3 мільйони і мають чекати ще на 5,5. Найбільшим вимушеним кредитором держави виявилося підприємство «Бессарабія-В». З понад 40 мільйонів гривень заборгованого відшкодування йому повернули тільки 10, а решта суми становить майже половину заборгованості з повернення ПДВ в регіоні», — каже вона. 

«Думаю, у нас вийде якось вплинути на уряд, щоб нам повернули ПДВ, — каже голова Одеської ОДА Ігор Палиця. — Я певен, що наші 30 чи 40 мільйонів — невелика сума порівняно з тими, які відшкодовували підприємствам наших східних олігархів».

Наталя Приймак особливо підкреслила, що, попри всі складнощі ситуації, між підприємцями та податківцями існує взаєморозуміння. Підприємства працюють і платять податки — торік вдалося забезпечити певне зростання надходжень з показником 111%. А Ігор Палиця попрохав не надто форсувати показники й не вичавлювати з підприємств останнє: «Не на часі вимагати з підприємств переплат якихось податків. Коли є проблеми, на них слід вказувати, давати підприємствам можливість виправити огріхи, але не порушувати справи, не штрафувати».

Підприємці теж розуміють ситуацію. Коли, приміром, Пенсійний фонд виставляє кілька мільйонів штрафних санкцій, просять хіба розстрочки, щоб арешт рахунків не відкрив прямого шляху до банкрутства.