Першого дня 2015 року Латвія перейняла головування в Раді ЄС. За тиждень після цього до України прибув із візитом міністр закордонних справ цієї країни Едгарс Ринкевичс, щоб зустрітися та провести предметні переговори з вищим керівництвом нашої держави.

Президент Петро Порошенко у ході зустрічі з Едгарсом Ринкевичсом подякував Латвії за постійну та наполегливу підтримку незалежності й територіальної цілісності України, висловивши сподівання на успішне проведення саміту «Східного партнерства» (захід має відбутися в травні у Ризі). Також глава держави заявив, що Україна успішно реалізує другу фазу Плану дій з візової лібералізації, зокрема запроваджує біометричні паспорти. «Українці дуже сподіваються на запровадження безвізового режиму для подорожей до ЄС як на практичний результат Ризького саміту. Це буде дуже символічно», — наголосив він.

Петро Порошенко говорив про деескалацію ситуації на Донбасі. Єдиним шляхом до миру він назвав повне виконання мінських домовленостей, однак констатував, що цього поки що немає, а українсько-російський кордон відкритий для надходження військової техніки. При цьому бойовики постійно порушують режим припинення вогню.

Міністр закордонних справ Латвії наголосив, що його країна завжди мала і матиме дуже жорстку позицію щодо непорушності кордонів та територіальної цілісності України, а також щодо невизнання незаконної анексії Криму. Едгарс Ринкевичс відзначив важливість координації зусиль європейської дипломатії для підтримки України та єдності перед стартом Ради ЄС на рівні міністрів закордонних справ. За його словами, в Європейському Союзі триває активна робота «для розуміння того, яка допомога потрібна Україні й що необхідно для посилення конкурентоспроможності економіки України».

Окрім цього, сторони обговорили питання макрофінансової допомоги Україні й додаткові можливості для її надання Євросоюзом.

Як повідомляє прес-служба Президента, йшлося про спільну протидію інформаційній пропаганді Росії. У цьому контексті Петро Порошенко наголосив на важливості практично реалізувати ініціативи країн ЄС та України щодо запровадження пан’європейського російськомовного каналу як джерела об’єктивної інформації. На його думку, такий канал міг би стати ще одним практичним результатом саміту «Східного партнерства».

Високопосадовці домовилися поглибити співпрацю на двосторонньому рівні, зокрема в освітній сфері. Незабаром п’ятнадцять українських студентів отримають стипендії на навчання у Латвії. Ця країна пообіцяла поділитися з нашою державою досвідом щодо проведення реформ, стандартизації та реалізації зони вільної торгівлі між Україною та ЄС.

Того самого дня з міністром закордонних справ Латвії зустрівся Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. Глава уряду наголосив, що пріоритетними темами для України з огляду на взаємодію з ЄС у найближчій перспективі є: макрофінансова допомога, виконання Угоди про асоціацію, прогрес у досягненні безвізового режиму з ЄС.

Він переконаний: подолати наслідки російської агресії в Україні можна завдяки рішучим та спільним діям України з ЄС. А єдиним інструментом для деескалації конфлікту, який загрожує безпеці всієї Європи, залишається виконання Росією усіх пунктів мінських домовленостей, передає слова глави уряду департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Про головування Латвії в Раді ЄС у першому півріччі 2015 року найбільше йшлося в ході переговорів Едгарса Ринкевичса з міністром закордонних справ України Павлом Клімкіним. За даними МЗС, Латвія допоможе Україні ефективно імплементувати Угоду про асоціацію, сприятиме прийняттю рішення про запровадження безвізового режиму між Україною та ЄС під час Ризького саміту «Східного партнерства» та сприятиме проведенню регіональних реформ в Україні, зокрема у сфері впровадження електронного самоврядування, децентралізації влади, боротьби та протидії корупції.