У Сумах конкретно взялися за практичне розв’язання проблеми ліфтів у житлових багатоповерхових будинках. Сумський експертно-технічний центр Держгірпромнагляду України почав розробляти окрему «дорожню карту», яка допоможе вирулити на тверду організаційно-фінансову дорогу.

Як повідомила прес-служба територіального управління Держгірпромнагляду в Сумській області, таке рішення прийняли під час спільної технічної наради за участі представників департаменту інфраструктури Сумської міськради, КП «Сумижитло» та організацій, які відповідають за експлуатацію ліфтів.

Означена проблема вже має не просто бороду, а щось значно більше і заплутаніше. Тільки впродовж 2014 року на засіданнях колегії територіального управління Держгірпромнагляду ліфтове питання розглядали 5 разів. Однак безрезультатно. Хоча, за твердженнями фахівців, головна проблема — не стільки брак коштів, як відсутність стратегії.

Щоб позбутися цієї білої плями, Сумський експертно-технічний центр береться максимально швидко і безкоштовно розробити поетапний план виходу із кризової ситуації. Як наголосив начальник центру Павло Ворончагін, від міської влади та ліфтовиків потрібно лише додати до майбутньої карти список відповідальних осіб та терміни виконання  робіт.

Спершу візьмуться за об’єкти, які відслужили амортизаційний термін, тобто 25 років, а також за ті, які заборонено до експлуатації ухвалами судів (останніх, до речі, 168, ще 82 зупинено розпорядженнями  інспекторів).

Серед першочергових проблем — відсутність паспортів на 37 ліфтів, що також створює проблему для їхньої подальшої експлуатації. Її можна розв’язати завдяки окремій програмі паспортизації, за яку також беруться в місті.

Доведеться реанімувати 8 ліфтів, які повністю розукомплектовані (читай — розкрадені). Тобто найближчим часом на ліфтове господарство чекає скрупульозна і непроста робота. Однак місто нарешті отримає не лише маяки для орієнтиру, а й конкретні інструменти для досягнення результату.