ПЕРСПЕКТИВА. Дніпропетровщина завершила посів ранніх ярих зернових культур чітко за планом. Відсіятися у стислі терміни дали змогу сприятливі погодні умови й високий рівень підготовки до посівної: в достатній кількості були закуплені зерно, мінеральні добрива, дизельне пальне, вчасно підготовлено сільськогосподарську техніку. 

В. о. директора департаменту агропромислового комплексу та розвитку сільських територій Дніпропетровської облдержадміністрації Вадим Удовицький наголосив, що цього року аграрії області не тільки вчасно закінчили посів ранніх зернових, а й дещо перевиконали план. «Посіяно 236,3 тисячі гектарів цих культур замість запланованих 235 тисяч. Терміни, за які проведені роботи, встановлювали з дотриманням усіх наукових норм. Тому вчасно і якісно проведений посів ранніх зернових дасть можливість отримати максимальний врожай», — вважає він.

Як повідомили в департаменті агропромислового комплексу та розвитку сільських територій Дніпропетровської облдержадміністрації, в тому числі засіяно 219,4 тисячі га ярого ячменю, 2,6 тисячі га ярої пшениці, 5,1 тисячі га вівса та 9,2 тисячі га гороху. У другій половині квітня аграрії приступили до робіт на плантаціях під овочеві — це 84 тисячі га, з них 52 тисячі га картоплі. Також буде посіяно кукурудзу на 357 тисячах га та соняшник  на 411 тисячах га. А з середини травня розпочнуть сівбу гречки — на 10 тисячах га.

Загалом весняно-польові роботи на Дніпропетровщині мають охопити 1 мільйон 220 тисяч гектарів. У структурі посівів витримуються науково об∂рунтовані нормативи: 60% зернових та 20% технічних культур. Раніше в регіоні вже були зроблені пробні посіви ярого ячменю (17,9 тисячі га). Також успішно перезимували засіяні  торік восени озимі культури на 671 тисячі га. 

За словами Вадима Удовицького, сільгоспвиробники і провідні науковці Дніпропетровського державного аграрного університету, Інституту сільського господарства  провели моніторинг, який показав, що жоден гектар вже зроблених посівів не загинув. Також на Дніпропетровщині завершується підживлення озимих культур, їх обробили мінеральними добривами на полях у понад 500 тисяч гектарів.