ПРОБЛЕМА

Незаконне використання землі у межах прибережної захисної смуги  не перестає бути актуальним

Забудова берегів в обхід закону, зокрема біля Кременчуцького водосховища, триває, доступ до води на Черкащині в багатьох місцях утруднено, а то й закрито. Комісія з перевірки додержання вимог земельного та водного законодавства в межах прибережної захисної смуги, створена при обласній раді, вже чимало зробила, щоб виявити порушників закону.  

— Люди повірили, що біля водойм таки буде наведено порядок, що їхні права у безперешкодному користуванні водними багатствами буде відновлено. Тому робота в цьому напрямі не буде призупинена, в жодному разі не буде послаблено вимог і контролю, — наголосив на черговому засіданні комісії її голова, перший заступник голови обласної ради Володимир Вовченко.

Ішлося передусім про проблемні питання, які зокрема стосуються й стану зон відпочинку вздовж берегів Кременчуцького водосховища у межах міста Черкаси. Як розповів заступник Черкаського міського голови Борис Євмин, у додержанні норм законодавства в прибережній смузі на території міста ще чимало проблем, і нині влада вживає заходів до їх усунення. Триває впорядкування міських пляжів. Недавно працівники міської ради організували їх прибирання. Готується рішення виконкому, де буде вказано терміни наведення порядку на орендованих територіях, невиконання якого спричинить розірвання договорів оренди.

На території Свидівоцької сільської ради, як повідомила її голова Світлана Вовк, діє близько двохсот баз відпочинку, що передбачає укладення орендних відносин. Протягом року за рахунок оренди до місцевого бюджету вдалося залучити понад 1,3 мільйона гривень. За словами Світлани Миколаївни, ці кошти використовують на утримання комунальних установ, виплату заробітної плати та допомогу малозабезпеченим.

Проте далеко не все так добре, як розповіла вона. Як зауважив Володимир Вовченко, є факти порушення водного та земельного законодавства. Це встановила перевірка, проведена Державною сільськогосподарською інспекцією. Зокрема зафіксовано нехтування нормою чинного законодавства в частині розміру прибережної захисної смуги при відведенні ділянки, яка має бути не меншою за 100 метрів. Крім того, виявлено факти продажу землі під капітальне будівництво, що суперечить законодавчим нормам, а також самовільного зайняття ділянок тощо. За результатами перевірки складено протокол про адмінправопорушення та видано приписи на усунення порушень. Деякі матеріали передано до прокуратури.

Чимало зусиль для забезпечення виконання відповідного законодавства докладає й екологічна прокуратура області. Проте, як наголосив заступник Черкаського міжрайонного екологічного прокурора Віталій Дерновий, ініціювати такі перевірки відомство, згідно із законом, не має права, а може здійснювати її лише за висновками контролюючих органів. Тому Віталій Валерійович закликав колег до тіснішої співпраці, яка дасть змогу підвищити ефективність цієї роботи. Підсумовуючи розмову, Володимир Вовченко наголосив, що розпочату роботу буде продовжено, а дотримання законодавства щодо прибережної захисної смуги члени комісії детально вивчатимуть у кожній сільській раді.