Завдяки цьому заходу, який традиційно проводять черкаські податківці, нинішнього року до місцевих бюджетів області буде додатково залучено 188 мільйонів гривень. 

У масштабах України — це мільярди додаткових надходжень до бюджетів. Нещодавно місцеві податківці поділилися своїм досвідом із керівниками профільних підрозділів Державної фіскальної служби України та керівниками і провідними фахівцями головних управлінь Міндоходів 14 областей України. Голова Державної фіскальної служби України Ігор Білоус ініціював запровадження пілотного проекту й на території окремих регіонів України.

Розповідаючи про свої напрацювання, черкаські міндоходівці продемонстрували розрахунки й організаційні схеми вже проведених та запланованих заходів. Як зауважив в.о. начальника Головного управління Міндоходів у Черкаській області Володимир Коломієць, Черкащина була і залишається одним із лідерів сільськогосподарського виробництва. Урожайність цього року має всі передумови для зростання. Але, поряд із цим, саме в аграрному секторі мають місце факти зухвалого ставлення до використання найманої праці, залучення схем ухилення від сплати податків, незважаючи на надані пільги, експлуатація земельних ресурсів у багатьох випадках з частковою або й повною несплатою податків. За його словами, це й стало передумовами запровадження на території області операції «Урожай». ¢рунтовний аналіз та конкретні розрахунки лише підтвердили цю необхідність.

Він зазначив, що заходи щодо наведення порядку з маніпулюванням реальним станом заробітної плати, обсягами виробництва, використання пільгової системи оподаткування з метою створення ланцюгів фіктивного податкового кредиту в особливо великих розмірах, захист людини праці і залучення платежів до бюджету схвалені й підтримані облдержадміністрацією та трудівниками сільгосппідприємств.

Поряд із цим, як зазначив керівник департаменту доходів і зборів з фізичних осіб Олександр Ревчук, під час операції «Урожай» міндоходівці не перевіряють сумлінних платників, які декларують реальні обсяги діяльності, не беруть участі у кримінальних схемах, не виплачують зарплату «в конвертах». Озвучені чималі суми бюджетних додаткових надходжень очікують від платників тіньового сектору.

Загалом семінар, як розповіли його учасники, був продуктивним, відбулося жваве спілкування, обмін думками та внесення слушних пропозицій. Як підсумували керівники профільних підрозділів Державної фіскальної служби, операція «Урожай» дасть змогу досягти на території аграрних регіонів України високих результатів у напрямі й наповнення бюджету, і соціального захисту працівників.