НАВЧАННЯ

Курсанти НАВС на практиці скуштували нелегкого хліба дільничних інспекторів міліції

Вероніка КОМПАНЦЕВА
для «Урядового кур’єра»

Наука охроняти правопорядок — річ наскільки складна, настільки й специфічна. Одними лекціями тут не обійтися, а тому особовий склад Національної академії внутрішніх справ в обов’язковому порядку приймає участь у різних заходах столичної міліції. Нещодавно курсанти і слухачі долучилися до масштабної акції з умовною назвою «Візит», яку проводили для вивчення стану правопорядку на територіях обслуговування та проблем, що турбують громадян за місцем проживання. Разом з дільничними інспекторами ГУ МВС України в м. Києві вони за неповний місяць обійшли тисячі помешкань городян.

До цієї роботи в академії готувалися особливо ретельно: вивчали методику і  тактику здійснення курсантами поквартирного (подвірного) обходу на адміністративній дільниці під  егідою проректора по службі Валерія Сокуренка. Разом з керівництвом навчально-наукових інститутів, факультетів та районних управлінь міліції відбувалися спільні оперативні наради та цільові інструктажі, під час яких  акцентували увагу на суворому дотриманні заходів особистої безпеки, дисципліни, законності й порядку, потреби постійного зв’язку із закріпленими керівниками, ввічливому ставленні до громадян та недопущенні порушень їхніх конституційних прав.

Жителів свого мікрорайону треба знати в обличчя. Фото прес-служби НАВС

Попередньо викладачі профільних кафедр академії провели тематичні  заняття, під час яких розглядали складні питання спілкування з людьми в різних ситуаціях, включаючи й психологічні моменти, що можуть виникати під час відвідування помешкань.

Певна річ, вихованці академії в ході «Візиту» не лише знайомилися зі специфікою роботи міліції громадської безпеки в мегаполісі, а й з особливостями збирання загальної та оперативної інформації, виконання окремих дій, прийняття відповідних рішень, зокрема щодо оформлення процесуальних документів.

Особливо корисним для майбутніх правоохоронців стало спілкування з різними категоріями громадян, тим паче, що заходи проводили з дотриманням законності, правил ввічливості й поважного ставлення до людей. Курсанти повною мірою відчули причетність до складної повсякденної діяльності міліції, набули досвіду налагодження взаємодії з населенням і профілактики злочинів та правопорушень.