Олександр Довженко був геніальним кінорежисером – фільми його авторства відомі на весь світ. Та Довженко був не тільки режисером, а ще й звичайною людиною з власними емоціями, переживаннями, думками… Саме таким режисера й побачать глядачі Першого Національного у новому фільмі творчого об’єднання документальних фільмів і програм НТКУ «Довженко в огні», знятому до 120-річчя з дня народження режисера. Про це повідомляє прес-служба Першого.

«Довженко в огні» не можна назвати суто документальним – це документально-ігровий фільм, – стверджує автор і режисер фільму Ірина Шатохіна. – Прекрасна робота оператора і художника Володимира Таргонського та Любові Христевич, неперевершена гра актора в образі Довженка дали змогу передати емоційну сторону життя і творчості режисера".

Основою фільму стали сни Олександра Довженка, які він описував у своїх щоденниках. Також у процесі підготовки фільму «Довженко в огні» було використано матеріали зі справи-формуляру, заведеної на режисера у 1928 році, коли він повернувся з Одеси до Києва. «У цій справі було зібрано всі справи на Довженка – матеріали стеження, доноси про кожний його крок і зв’язки. Частина з них була опублікована, частина – невідомі громадськості факти. Я обрала ті, які мені здавалися дуже показовими, які можуть розказати про Довженка і демонструють, що думав і говорив», – говорить Ірина Шатохіна.

«Довженко в огні» не є біографічним фільмом – він стосується конкретного періоду життя режисера. «Мені не хотілось бути банальною і вчергове переказувати біографічні відомості. Тому ми чимало уваги приділили одному цікавому періоду з життя режисера: після створення Довженком фільму «Щорс», над яким він працював 4 роки, і колосального тріумфу цієї стрічки наприкінці 40-го року Довженка за розпорядженням із Москви призначили художнім керівником Київської кіностудії. Тобто на його плечі лягла ідеологічна робота. І Довженко почав українізацію кіно і кіностудії. Також ми згадуємо у стрічці про його невтілену ідею, один із багатьох проектів – фільм «Тарас Бульба», для якого вже був написаний режисерський сценарій. Та у 1941 році зйомки так і не почались…» – розповідає автор стрічки.

У фільмі беруть участь доктор історичних наук і професор Юрій Шаповал, довженкознавець Сергій Тримбач і незвичайний гість – доктор філософських наук Сергій Пролєєв, який має дуже оригінальний погляд і на особистість Довженка, і на його творчість.

Довженко емоційний, Довженко справжній, Довженко-людина і Довженко-режисер. Довженко, якого ви не знали – у документальному фільмі «Довженко в огні». Не пропустіть прем’єру – вмикайте Перший Національний у середу, 10 вересня, о 19:45!