У Запорізькому краєзнавчому музеї відкрилася фотовиставка «Між війною і миром: Україна — Ізраїль».

Вона присвячена тій крихкій межі, яка відокремлює мирне життя від війни і смерті. На світлинах — два народи, які живуть мирним життям, але звикли до написів «Укриття» на будинках рідних міст і щохвилини готові до сирени, «впасти на землю та закрити голову руками». Саме так робили ізраїльські діти на канікулах за кордоном, коли починався салют, й українські діти-переселенці із зони АТО під час феєрверків. Тому організаторам виставки важливо ознайомити вітчизняну громадськість із роботами українських та ізраїльських фотографів, у яких переплітаються життя двох наших народів.

Серед організаторів виставки ГО Israeli Friends of Ukraine (Ізраїль), Запорізька обласна координаційна рада з питань козацтва, Благодійний фонд «Майбутнє Запоріжжя» за підтримки Посольства України в Ізраїлі, Благодійного фонду Ukrainian Jewish Ecounter (Канада), МАУ.

— Ми також долучилися до цієї виставки, — коментує голова консультативної ради учасників АТО при Запорізькій облдержадміністрації Олег Коломоєць, — бо насправді ця тема дуже актуальна. Розуміємо: ізраїльський народ відчуває те саме, що й український нині. Виставка важлива, бо привертає увагу і наших громадян, і міжнародної спільноти правдою, бо ми нерідко стаємо жертвами чорного піару, брехливої агітації агресора. Загалом багато народів страждають від права сили, що неприпустимо у XXI сторіччі.

— Виставку організували волонтери, — розповідає радник голови Запорізької облдержадміністрації Михайло Сушко. — Пам’ятаю, як два роки тому, коли тільки починав займатися волонтерством, ми почали співпрацю саме з Ізраїлем, дізнавшись, що там виробляють найкращі у світі бандажі для зупинення крові. Кілька тисяч цих бандажів, які ми закупили, врятували життя не одному українському воякові. Ізраїльтяни почали допомагати у практичній медицині. В ізраїльських клініках і нині лікуються бійці ще з часів Майдану, а запорізькі лікарі переймають досвід.

Головна ідея цієї виставки в тому, що долі наших країн дуже схожі. Коли утворилася Ізраїльська держава і стала незалежною, на неї одразу напали сусіди. Війну за незалежність вони виграли. А в Україні війна за незалежність триває, і ми також повинні перемогти. Навчаємося в ізраїльтян згуртованості, бо коли щось подібне стається в них, вони об’єднуються і б’ють ворога. Якщо ж ізраїльтянина не беруть в армію за віком чи через стан здоров’я, він подає в суд на державу і виграє справу. Хочу подякувати побратимові Юліану, разом з яким два роки боровся за незалежність України. Він був одним із лідерів великої ізраїльської ініціативи, яка згодом перетворилася на організацію «Ізраїльські друзі України». Юліан повірив в Україну і приїхав у Запоріжжя, відкрив ІТ-компанію, яка успішно працює, платить податки і зарплату своїм працівникам-запоріжцям. Тож хочу таким, як він, ізраїльтянам сказати щире спасибі за їхню підтримку та допомогу в боротьбі українців проти сусіда-агресора.

Міжнародна виставка триватиме в Запоріжжі до 26 серпня, згодом вирушить до інших міст України.