Транспортна блокада Криму відіграла позитивну роль в охороні тамтешніх підсніжників. Їх нині майже немає на нелегальних точках продажу в обласних та районних центрах півдня і сходу материкової України. Але долю білих красенів в інших областях це аж ніяк не полегшило. Моніторинг, проведений громадськими організаціями, показав, що 7—9 березня в Київ завезли для нелегального продажу майже 200 тисяч підсніжників, у Чернігів — 30 тисяч, Львів — 100 тисяч, Дніпропетровськ — три тисячі.

Вуличних торговців підсніжниками у Харкові й Одесі не помічено, але в інших обласних і районних центрах первоцвіти таки продавали, адже у зв’язку з ранньою і теплою весною цвітіння ранніх диких квітів — підсніжника білосніжного, шафрану Гейфеля (крокуса) та білоцвіту весняного (завозять із Карпат) було активним.

За приблизними підрахунками, 7—9 березня незаконно реалізовано близько 8 мільйонів первоцвітів, чим було завдано збитків державі на 400 мільйонів гривень. Усього за сезон (лютий—квітень) 2015-го очікують незаконний продаж близько 22 мільйонів первоцвітів, чим буде завдано збитків державі близько 1,1 мільйона гривень.

Зупинити нищення ніжних рослин та нелегальну торгівлю ними в минулі роки екологам активно допомагала міліція. Цього року активність стражів порядку значно зменшилася. Один із народних депутатів — членів Комітету з екологічної політики — звернувся до МВС із проханням забезпечити проведення силами МВС оперативних заходів з протидії незаконній торгівлі рідкісними рослинами. Зокрема у зверненні міститься заклик до правоохоронців активніше складати протоколи на браконьєрів, адже попереду цвітіння пролісків, сон-трави, конвалій та інших квітів, які треба зберегти попри всі труднощі нашого буття. 

Леонід ОЛЬШЕВСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра»