ПЕРСПЕКТИВА. Аграрії Прикарпаття вагомо збільшать площі під екологічно чистою продукцією — до 1250 гектарів.  Під урожай - 2013 господарства Івано-Франківщини засіяли 71,6 тис. га озимих на зерно, що на 9 тис. га більше, ніж торік. Загалом площа ріллі під зернові щороку зростає, зростають і врожаї. У 2012 році валовий збір основних сільгоспкультур був рекордним — 615,5 тис. тонн, що на 78,9 тис. тонн (14,7%) перевищує попередній врожай.

Але тепер агрогосподарства області вирішили зробити у своїй роботі посилений акцент на якості, не знижуючи при цьому темпів, за кількісними показниками. Тим більше, що проект регіональної цільової програми виробництва екологічно чистої продукції до 2020 року, розроблений у департаменті агропромислового розвитку Івано-Франківської облдержадміністрації, передбачає часткову компенсацію витрат на  вирощування ековрожаю.

Компенсація становитиме 5% від собівартості продукції. За розрахунками департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрацій, на кожен гектар посівної площі це орієнтовно — 1127 гривень. Враховуватиметься вартість внесення органічних добрив, регуляторів росту рослин, засобів захисту біологічного походження, проведення агрохімічного обстеження грунтів. Сільгоспвиробник отримає гроші за умови, що у структурі сівозмін господарства проводитимуться вапнування кислих грунтів і посів сидеральних культур, які відтворюють природну структуру грунту (в розмірі не менше 20% посівної площі).

— Порядок призначення компенсації поширюватиметься на всі суб’єкти агропромислового комплексу, фермерські господарства, сільськогосподарські виробничі кооперативи незалежно від форм власності й організаційно-правової форми підприємства, — зауважує заступник голови облдержадміністрації Василь Брус. — Кому саме із аграріїв надаватимуться кошти з обласного бюджету, визначатиме конкурс.

Статус спеціальної сировинної зони, де вирощують і виготовляють екологічно чисту продукцію для  виготовлення продуктів дитячого та дієтичного харчування, вже отримали ТОВи «Уїзд» Рогатинського та «Роднік-Плюс» Снятинського районів, фермерські господарства «Василишина» Тисменицького та «Марук» Тлумацького районів. У Рогатинському районі на цей статус претендують господарства, які працюють на території 9 сільрад Букачівської зони. Загалом його можуть отримати понад 200 суб’єктів господарювання. Але для цього потрібно впорядкувати сільгоспугіддя, зокрема прискорити розроблення проектів землеустрою, що забезпечить еколого-економічне обгрунтування сівозміни, промоніторити стан грунтів, а також вжити заходів із збереження та поліпшення їх родючості. Над цими питаннями наразі посилено працюють управлінці аграрної галузі краю.