ІНТЕГРАЦІЯ

Німеччина є одним із ключових провідників євроінвестицій в Україну

У рамках 7-го засідання українсько-німецької Групи високого рівня з економічного співробітництва віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул провів серію зустрічей з представниками німецького уряду і ділових кіл.

Як співголова групи з українського боку він підкреслив, що Україна має найбільший обсяг торгового обороту серед всіх країн ЄС саме з Німеччиною, і закликав німецьку сторону бути провідником євроінвестицій в Україну.

«Ми вдячні Німеччині за величезний внесок в економічний розвиток України. Водночас ми бачимо великий потенціал для вкладення німецьких інвестицій в ключові галузі економіки України і запрошуємо Німеччину бути провідником євроінвестицій в нашу країну», — сказав Олександр Вілкул.

Державний секретар Федерального міністерства економіки та технологій Німеччини Анне Рут Геркес, яка очолювала засідання з німецького боку, підтвердила зацікавленість Німеччини в розширенні економічної співпраці з Україною. Особливо це стосується подальшого наближення України до Євросоюзу.

Сторони обговорили питання створення спільної українсько-німецької торгової палати, що збільшить товарообіг і забезпечить економічну інтеграцію України. Також німецька сторона надає підтримку у створенні в Україні експертно-кредитного агентства для підтримки українських виробників за кордоном.

«Розвиток економічної дипломатії є важливим чинником європейської інтеграції України, — сказав Олександр Вілкул. — Моє завдання як державного менеджера полягає у створенні умов для інвестування в інфраструктуру, залучення сучасних технологій для ЖКГ у сферах енергозберігання й сучасних систем регіонального управління.

Під час засідання групи обговорювали і питання енергетичної безпеки. Зокрема це стосувалося залучення німецьких банків для фінансування модернізації української ГТС. Також Німеччина підтримала нашу позицію щодо узгодження позицій інших держав та підписання нової кліматичної угоди, яка замінить Кіотський протокол.

За результатами роботи підписано Заяву про наміри Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України і Федеративного міністерства навколишнього середовища, охорони природи та безпеки ядерних установок Німеччини. У її рамках фіксуються наміри обох сторін про спільний розвиток інфраструктури та впровадження енергоощадних технологій на регіональному та комунальному рівнях, а також у сфері будівництва.

Також сторони підписали Спільну міжурядову заяву про продовження співпраці з перепідготовки управлінських кадрів для сфери підприємництва України, повідомляє прес-служба віце-прем’єр-міністра.

Нині найперспективнішим напрямом українсько-німецької співпраці вважається енергетика з урахуванням технологій енергозбереження і енергоефективності. Перспективне також партнерство в агропромисловому комплексі, у банківській і фінансовій сферах, у металургії, машинобудуванні та інших базових галузях.

«Активізації двосторонньої співпраці сприятиме підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. І в цьому процесі ми розраховуємо на підтримку Німеччини», — резюмував Олександр Вілкул.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»