З надзусиллями і на власний ризик група міжнародних експертів місії ОБСЄ, представників Австралії та Нідерландів 31 липня вперше з часу падіння літака Боїнг 777 «Малайзійських авіаліній» дісталися місця катастрофи. 

«Незважаючи на те, що міжнародні експерти не отримали від бойовиків гарантій безпеки роботи у зоні розташування уламків літака, — заявив на брифінгу віце-прем’єр-міністр України, голова Державної комісії з розслідування катастрофи літака Володимир Гройсман, — вони прийняли мужнє рішення дістатися місця катастрофи. Вони потрапили на цю територію, попрацювали там обмежений час, після чого повернулися до Донецька».

Тристоронній контактній групі, яка працює в Мінську, вдалося домовитися про те, що бойовики припинять будь-які воєнні дії в тому коридорі, який перевірили міжнародні експерти. Окрім того, переговорники досягли згоди про передачу з підконтрольної бойовиками території потяга, в складі якого є вагон з речами загиблих у катастрофі пасажирів.

Уламки «Боїнга» стануть доказами у справі. Фото з сайту news.yahoo.com

Навіть після ратифікації Угоди між Україною та Нідерландами про Міжнародну місію захисту розслідування та Угоди між Україною та Австралією про направлення австралійського персоналу до України у зв’язку з падінням літака терористи не стали поступливими. «Бойовики поки що відмовляються дати допуск міліарній місії, яка може увійти на територію авіакатастрофи згідно з підписаними і ратифікованими угодами. Але робота над цим триває», — сказав віце-прем’єр-міністр.

Нагадаємо, що чисельність Міжнародної місії захисту розслідування становить не більш як 700 озброєних осіб персоналу, включно з 250 озброєними особами австралійського персоналу. За словами керівника Спеціальної спостережної місії ОБСЄ в Україні посла Ертугруля Абакана, потрапити на місце авіакатастрофи — дуже важливий крок у правильному напрямі.

«Нам потрібно мати безпечний шлях до місця аварії, де експерти Нідерландів, Австралії та інших країн зможуть здійснювати розслідування. Ми сподіваємося, що відтепер щодня зможемо повертатися на місце падіння літака впродовж наступних двох-трьох тижнів», — сказав він.

1 серпня група міжнародних спостерігачів ОБСЄ разом з голландськими й австралійськими експертами (всього 60 осіб) знову потрапила на місце падіння Боїнга і почала роботу. Таке повідомлення спеціальної моніторингової місії ОБСЄ з’явилося у Twitter. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»