ВТІЛЮЄТЬСЯ ПРОЕКТ. У Черкаському обласному апеляційному суді незабаром можна буде одержувати документи на електронну пошту та дізнаватися про час і місце слухання своєї справи за допомогою SMS. Проект «Електронний суд» втілюють також у Харкові, Дніпропетровську, Вінниці, Севастополі та Києві. Мета інновацій, наголошують служителі Феміди, зробити суд доступним і відкритим для всіх громадян.

До того ж такий підхід допоможе заощадити чимало коштів, які досі йшли на розсилку матеріалів. Як розповів голова Черкаського обласного апеляційного суду Володимир Бабенко, торік очолювана ним установа направила майже 50 тисяч поштових повідомлень про слухання справи. Це надзвичайно багато. Така система повідомлення учасників процесу про час і місце слухання справи рекомендованими поштовими повідомленнями є досить неефективним використанням коштів.

Так само електронною поштою суд може повідомити про час, місце та дату слухання справи, надати учаснику засідання процесуальні документи, з якими він відразу зможе ознайомитися.

Деякі нові технології в кількох судах області, зокрема в обласному апеляційному, вже діють. Приміром, у щоденну практику роботи входить відеоконференцзв’язок. Як роз’яснили в суді, у режимі онлайн-зв’язку можливо проводити засідання, коли суддя, прокурор, адвокат, інші учасники процесу перебувають у залі судового засідання, а особа, яка притягується до відповідальності, — в одній із пенітенціарних установ, наприклад, слідчому ізоляторі.

Новація зменшить ризики втрати документів, а також зведе до мінімуму можливість пропуску строків, відведених на процесуальні дії та судові засідання. Як позитив працівники суду відзначають і можливість автоматизувати процеси судового діловодства, узагальнити практику та спростити процедуру звітування.