У листопаді спостерігалася тенденція до зменшення депозитів у клієнтів Луганської та Донецької областей. «На жаль, не всі розуміють, що закриття відділень у зоні конфлікту не означає відмову обслуговувати клієнтів. Ті, хто виїхав на підконтрольну Україні територію, можуть продовжувати обслуговуватися у його відділеннях (нині у нас обслуговується 80% таких клієнтів)», — повідомила заступник голови Укргазбанку  Олена Дмитрієва.  Із серпня цього року українські банки згорнули свою діяльність у зоні АТО через загрозу життю співробітникам банків та їхнім клієнтам.

Утім, уточнити в НБУ кількість активів вітчизняних банків, які розташовуються в зоні АТО, поки не можуть, оскільки близько чверті банків, відділення яких у зоні конфлікту, не здали регулятору інформацію про них  (кредити та застави). І хоча це значна частина активів фінансових установ, фахівці впевнені, що заходи НБУ дають змогу нівелювати проблеми, що виникли.  

Зокрема через втрати, які пов’язані з анексією Криму і конфліктом у Донецьку та Луганську, планується, що уряд, як відповідальний власник і акціонер, проведе докапіталізацію Державного ощадного банку України (Ощадбанк).

«Одним із головних кроків держави має бути беззаперечно однакове ставлення до всіх діючих банків — і державних, і суто комерційних — з боку влади і регулятора. Жодних преференцій — ні в рефінансуванні, ні в наданні ліцензій, дозволів, ні у впровадженні обмежень тощо. Банки мають функціонувати за однаково рівних умов», — вважає голова правління банку «Хрещатик» Дмитро Гриджук.

Ще один крок держави на шляху розвитку банківської системи взагалі і кожного банку зокрема — це повнообсягова поінформованість усіх учасників ринку з нагальних питань. Це допоможе консолідувати сили кожного для відновлення економіки країни.