8 липня нинішнього року наш часопис надрукував матеріал «Рятівний круг для промислового велета». У ньому йшлося про складну ситуацію в колективі флагмана вітчизняного машинобудування ПАТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання імені М. В. Фрунзе».

На базі концерну «Укрросметал» відбулося розширене засідання «круглого столу», яке ініціював голова Сумської обл?держадміністрації Володимир Шульга. В ньому взяли участь представники обласної влади, профільних міністерств, державних структур і компаній оборонного комплексу, Федерації роботодавців України та інших підрозділів, причетних до вирішення назрілих питань.

Як повідомив генеральний директор Сумського НВО імені М. В. Фрунзе Олексій Цимбал, чи не вперше захід проводили не задля чергової відмітки, а заради напрацювання чіткої і конкретної програми виходу з кризової ситуації.

Висновок однозначний: якщо на державному рівні реалізувати програму, запропоновану цим науково-виробничим об’єднанням, то матимемо перспективи світлі та обнадійливі. Хоча нині машинобудівники готові брати участь у проектах на внутрішньому ринку в будь-якій якості і на різних етапах їхньої реалізації, оскільки вони не тільки виготовляють продукцію для різних сегментів економіки, а й пропонують комплексні рішення.

Завдяки цьому Україна збільшить видобуток власного природного газу, рідких вуглеводнів і вироблення електроенергії, буде істотно скорочено експлуатаційні витрати на виробництво цих енергоносіїв, а це додаткова економія державних коштів.

Окрім того, країна забезпечить роботою ще як мінімум 15 вітчизняних постачальників металопродукції і не менше 25 виробників комплектуючих. А це — створення нових і утримання існуючих робочих місць, додаткові надходження до бюджетів різних рівнів.

За словами Олексія Цимбала, до розв’язання промислових проблем активно долучилася обласна рада — за сприяння її керівництва нині обговорюють можливість виконання на підприємстві окремих замовлень оборонного комплексу.

За підсумками засідання від НАЕК «Енергоатом» надійшла пропозиція укласти з Сумським НВО ім. М. В. Фрунзе рамкову угоду терміном на 3 роки і замовляти певну кількість обладнання залежно від потреб атомників.

Представників ПАТ «Укргазвидобування» зацікавила продукція для вилучення вуглеводнів із малодебітних свердловин і виснажених родовищ. А у Міністерстві економічного розвитку і торгівлі розглянуть потенціал заводів Сумщини стосовно енергозбереження, а також можливості постачання компресорної та насосної техніки.