Один з найбільших на Волині платників податків — ПАТ «Волиньгаз» – уперше розповів про свої резерви, зокрема показав запас вільних потужностей для приєднання замовників до газових мереж.

У часи Радянського Союзу таку інформацію засекречували згідно зі спеціальною книгою-циркуляром, що була в цензора в кожній обласній друкарні та в пріснопам’ятному «Облітові». Тепер ця інформація газовиків регулярно оновлюватиметься на сайті товариства і буде доступна не тільки великим забудовникам, а й усім, хто зібрався зводити житло. За часів СРСР цензор за це міг би отримати догану.

До того ж виграють і підприємці, які будуватимуть будь-який об’єкт. Адже у кожного з них на певному етапі виникає питання підключення до інженерних комунікацій, зокрема і газорозподільних мереж. Тепер їм із цими питаннями вже не потрібно бігати по чиновницьких кабінетах, адже відповідь можуть отримати в Інтернеті. У відкритому доступі тепер і дані про технічну, резервну та вільну пропускну спроможність з адресами всіх газорегуляторних пуктів, що знижують тиск газу до побутового рівня.

— Завдяки цьому кожен потенційний інвестор оперативніше може оцінити бізнесові та виробничі ризики, — вважає перший заступник голови правління — головний інженер ПАТ «Волиньгаз» Сергій Галянт.

Це підприємство нині експлуатує майже сім тисяч розподільних газопроводів і забезпечує паливом 235 тисяч волинських сімей. А торік воно посіло третє місце серед найбільших бізнесових платників податків та внесків до бюджетів усіх рівнів, перерахувало їх 66,5 мільйона гривень.