Російський газовий монополіст «Газпром» подав позов до арбітражного суду у Стокгольмі. Компанія вимагає оплати «Нафтогазом України» боргу обсягом 4,5 мільярда доларів «у зв’язку з невиконанням контракту».

 Про це «Газпром» повідомляє у своєму Twitter, передає Радіо Свобода.

Раніше «Газпром» заявив, що постачає в Україну лише оплачені обсяги газу і переводить Україну на попередню оплату поставок.

У російській компанії нарахували, що Україна винна 1 мільярд 451 мільйон доларів за листопад і грудень 2013 року, а також 3 мільярди 7 мільйонів доларів – за квітень і травень 2014 року. «Платежі за червень також не надходили», – інформують у «Газпромі».

 Уночі 16 червня в Києві без досягнення домовленостей завершився черговий раунд тристоронніх газових переговорів між Україною, Росією та Євросоюзом.

Голова Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» Андрій Коболєв підтвердив готовність звернутися до арбітражного суду в Стокгольмі з вимогою перегляду умов укладеного в 2009 році контракту.

Росія не була налаштована знайти компроміс, Україна готова до обмеження постачання газу. Про це заявив міністр енергетики і вугільної промисловості України Юрій Продан.