За даними Міненерговугілля, Україна має у сховищах 14,5 мільярда кубометрів газу, однак повинна накопичити ще близько 6 мільярдів для проведення опалювального сезону. В уряді заявляли, що хочуть до зими збільшити підземні запаси газу, заощаджуючи його споживання, а також за рахунок збільшення власного видобутку, і того обсягу, який дає реверс із Європи.

«Ми вважаємо, що тимчасове скорочення газу за реверсом пов’язане з певними діями російського «Газпрому». Ви чули ті погрози, які лунали на адресу європейських компаній стосовно того, що цей реверс незаконний», — заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан. Він уточнив, що пропускна спроможність нинішніх реверсних газогонів — близько 18 мільйонів кубометрів на добу. Проте сьогодні реально проходить удвічі менше.

Своєю чергою, у «Нафтогазі України» називають конкретні причини зменшення реверсу. На думку фахівців компанії, Угорщина зменшила подачу газу до України через те, що вирішила накопичувати його у своїх сховищах, побоюючись перебоїв у постачанні цього ресурсу з Росії. Однак експерти сподіваються, що ця проблема тимчасова, адже триває робота над збільшенням реверсу.

Реверсні перспективи

Чимало фахівців вважають, що найбільші технічні можливості для реверсу в Україну має Словаччина: її газогони здатні подавати в нашу державу понад 10 мільярдів кубометрів газу на рік, а це половина від потреб в імпортному газі.

Однак до сьогодні зворотний «курс» зі Словаччини не відбувався, хоча український та словацький уряди підписали 28 квітня Меморандум про співпрацю у сфері організації реверсних поставок газу. Він розпочнеться 1 вересня цього року, запевнив Юрій Продан, посилаючись на інформацію, отриману 23 липня від словацьких партнерів.

Той факт, що Угорщина змушена заповнювати власні спорожнілі сховища, а не продавати газ Україні, підтверджує й енергетичний експерт Юрій Корольчук. Він прогнозує, що угорці зроблять запаси й поновлять реверс до України не раніше серпня. Щодо словацького потоку, то він не буде одразу великим, оскільки для великого реверсу словацькі газогони треба реконструювати. Чиїм коштом це робитимуть — в ЄС досі не визначилися, підсумовує експерт.

Захід нам допоможе

Європейський банк реконструкції та розвитку та Європейський інвестиційний банк планують до кінця року інвестувати 400 мільйонів доларів у реконструкцію газотранспортної системи на північному заході України, аби збільшити пропускну спроможність труби та покращити можливість реверсного постачання газу.

Про це нещодавно повідомив директор-розпорядник ЄБРР з енергії та природних копалин пан Пуліті. «Україна має розгалужену та добре розвинену ГТС, яку було побудовано в 70-х роках минулого століття і яку переважно використовують для транспортування газу зі сходу на захід. Але через брак техобслуговування багато труб заіржавіли, вони не функціонують на повну потужність, багато компресорних станцій також необхідно ремонтувати. Отже ГТС потребує реконструкції», — констатував фахівець.

Щодо реверсу з Європи, то він вважає, що це реальна можливість покрити дефіцит блакитного палива. Україна може купувати газ у Польщі, Угорщині та в Словаччині, за різними оцінками, від 10 — 15 мільярдів до близько 30 мільярдів кубометрів газу на рік, ціна, звісно, коливатиметься. Щоправда, тут виникають певні проблеми, які створює російський газовий монополіст.

«Газпром» має контракти з багатьма країнами Європи, які обмежують права цих держав щодо використання їхнього газу. Наприклад,  вуглеводень можна використовувати лише всередині країні і заборонено експортувати.

Проте в Єврокомісії вважають безпідставними закиди «Газпрому» до країн ЄС про неможливість реверсних поставок газу до України. Газом, які купили в російського монополіста, як вважає прес-секретар єврокомісара з енергетики ЄК Сабіне Бергер, ці держави можуть розпоряджатися на свій розсуд.