Генеральна прокуратура України проводить розслідування за фактом створення злочинної організації, члени якої протягом 2010-2014 років вчинили низку тяжких та особливо тяжких злочинів з метою заволодіння майном держпідприємств системи Міністерства інфраструктури, Міністерства енергетики та вугільної промисловості, зокрема ПАТ «НАК «Нафтогаз України» і ВАТ «Укргазвидобування», а також Національного банку України, інших державних банківських установ, повідомляють FAKTY.ictv.ua.

Як повідомляє прес-служба відомства з посиланням на речника Генпрокуратури Юрія Бойченка, встановлено, що група осіб у складі кількох десятків чоловік з метою створення злочинної організації утворили групу компаній «СЄПЕК», до складу якої входили суб'єкти підприємницької діяльності, фіктивні підприємства, а також нелегальний адміністративний апарат в складі низки департаментів органів центральної виконавчої влади, контролювали вчинення злочинів.

«Також встановлено, що зазначена злочинна організація з 2009 року по лютий 2014 організувала і здійснила реалізацію на спеціалізованих аукціонах скрапленого газу, призначеного для потреб населення. Реалізацію проводили підконтрольним підприємствам для власних комерційних потреб за заниженими цінами, різниця такої ціни порівняно з ринковою вартістю склала майже один мільярд гривень. Завдана державі шкода від діяльності злочинної організації становить понад три мільярди гривень», – наголошується в повідомленні. За словами Ю. Бойченко, в лютому поточного року переважна більшість членів вказаної злочинної організації виїхали за межі України, де вони ховаються від органів слідства.

«На даний час слідством арештовані активи грошові кошти, рухоме чи нерухоме майно на суму понад два мыльярди гривень. Приймаються заходи щодо встановлення інших активів угруповання, які знаходяться за кордоном»,підкреслив Ю. Бойченко.

На сьогодні слідством 4-м членам угруповання винесено повідомлення про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ст. 255 (участь у злочинній організації), ст. 205 (фіктивне підприємництво), ст. 191 і 364 (заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України.

Всі особи, яким винесено повідомлення про підозру, зараз знаходяться в міжнародному розшуку.

Як повідомлялося, голова наглядової ради і власник ТОВ «Східно-європейська енергетична компанія» (СЄПЕК, Київ) Сергій Курченко був оголошений в міжнародний розшук.

Пізніше, 15 липня, Господарський суд Києва заарештував кошти і майно «СЄПЕК», а також наклав арешт на відчуження майна та акцій/часток харківських ПАТ «ФК «Металіст» і ТОВ «ФК Металіст», належать С. Курченку, у тому числі стадіону клубу і його футбольну базу. За цим позовом також арештовано кошти і майно ще семи зареєстрованих у Києві ТОВ: «Муйне», «Анкора-торг», «Амадина», «Айнам», «Амінами», «Хіган» і «Алконост», які, згідно з позовом, також входять у групу «СЄПЕК».

Згідно з документом, «Інтертрансгруп» заявляє про наявність права вимоги до ПАТ «Брокбізнесбанк», що знаходиться в процесі ліквідації на загальну суму 1 мільярд 233,27 мільйонів гривень.

За даними ГК «СЄПЕК» володіє 40% акцій Брокбізнесбанку, рішення про ліквідацію якого 11 червня прийняв Національний банк України.

 8 серпня прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що Україна готова викупити заарештовану нафту і нафтопродукти, що належать компанії «СЄПЕК». Раніше МВС заарештувало близько 100 тисяч тонн нафтопродуктів на підприємствах С. Курченка.