Співробітники правоохоронних органів перевіряють усі факти проявів сепаратизму як колишніми, так і нинішніми народними депутатами України. Про це на брифінгу заявив Генеральний прокурор України Віктор Шокін.

«Усі можливі прояви сепаратизму (хто б то не був — депутат або інша людина) безумовно перевіряємо», — зазначив він.

За словами Віктора Шокіна, Генеральна прокуратура спільно зі Службою безпеки України та Міністерством внутрішніх справ реагує на такі факти і реагуватиме надалі. «Якщо буде виявлено ознаки злочину, прийматимемо відповідні процесуальні рішення. Це стосується всіх депутатів — і колишніх, і нинішніх», — підкреслив високопосадовець.

Він додав, що Генпрокуратура перевіряє причетність колишнього депутата Олександра Єфремова до кримінальних злочинів за низкою статей Кримінального кодексу. «Його затримали за зловживання при обтяжувальних обставинах, службову підробку. Крім того, є й інші статті, які зараз доопрацьовуємо і, я думаю, пред’явимо, але це буде трохи пізніше», — заявив Віктор Шокін.

Як відомо, екс-главу фракції Партії регіонів Олександра Єфремова затримали 14 лютого в результаті спільної спецоперації Генпрокуратури й Служби безпеки України.

Генпрокурор розповів, що Олександра Єфремова підозрюють у вчиненні правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 364 і ч. 2 ст. 366 Кримінального кодексу України, — зловживання службовим становищем за обтяжувальних обставин і службове підроблення.

Згодом глава СБУ Валентин Наливайченко повідомив про відкриття кримінальних проваджень щодо трьох колишніх народних депутатів (зокрема Єфремова), яких підозрюють в пособництві сепаратизму, за статтею Кримінального кодексу про посягання на територіальну цілісність і суверенітет нашої держави.

Але в Печерському райсуді Києва, де обирали запобіжний захід колишньому керівнику фракції Партії регіонів Олександру Єфремову, про сепаратизм не йшлося.

Суд визначив запобіжний захід у вигляді утримання під вартою на два місяці з альтернативою — виплатою застави у 3,6 мільйона гривень.

Як наголошується в обгрунтуванні рішення, суд дійшов висновку, що є ризики приховування колишнього голови фракції Партії регіонів від слідства, тиску на свідків і виїзду за кордон.

Згідно з рішенням суду, якщо вказана заставна сума не буде внесена до 14 квітня, Єфремова утримуватимуть під вартою. Але щойно 3,6 мільйона гривень буде сплачено, його одразу ж випустять з-під варти. Суд також постановив, щоб Олександр Єфремов здав свій закордонний паспорт представникам органів слідства.

Адвокат Єфремова Олександр Мельников заявив, що захист екс-регіонала має намір подавати апеляцію на рішення суду.