Ця нагорода Олега Протасова складе компанію  «Срібному бутсові-1985». Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИНавколо Футболу. Сто голів забити — не поле перейти. Чи то пак, перебігти… Минулої п’ятниці в Олімпійському дворику Національного спортивного комплексу відбулась урочиста церемонія нагородження українських футболістів, які забили 100 і більше голів у складі своїх клубів і збірної країни,  премією «Голеадор». Всі вони входять до символічного клубу Олега Блохіна — саме він першим подолав цю позначку.

Варто зазначити, що чимало номінованих починали кар’єру в СРСР, а продовжували і закінчували вже в незалежній Україні. Тож статистики  враховували м’ячі, забиті не тільки в епоху незалежності, а й  у чемпіонаті, Кубку  та складі збірної Радянського союзу.

Нагородження кожного номінанта супроводжувалося  відеороликом про його здобутки, а на церемонію з’явилися не всі запрошені.  Зокрема, не було самого Олега Блохіна. Через температуру не з’явився ще один  талановитий форвард свого часу динамівець Віктор Леоненко. Андрієві  Шевченку завадили особисті обставини. Приз автора 104-х м’ячів Олександра Заварова, який є помічником Михайла Фоменка у збірній України, приїхав отримувати син, Олександр Заваров-молодший. А от забрати нагороду Геннадія Литовченка, який перебуває на зборах нижегородської «Волги», прибули дружина, дочка і маленький онук Данило.

З першої трійки голеадорів, яка  сьогодні має такий вигляд: Андрій Шевченко (374 м’ячі, забивав в Україні, Італії, Англії), Олег Блохін (336, СРСР, Австрія, Кіпр), Олег Протасов (275, СРСР, Греція, Японія), на церемонії  був лише  як завжди стрункий і підтягнутий  вихованець дніпропетровського футболу.

Премія «Голеадор» стала додатковим приводом зустрітися форвардам різних поколінь