Про дива сучасної медицини, рецепти пошуку грошей та економії на лікуванні спілкуємося з Володимиром Васюком, завідувачем кафедри травматології, ортопедії та нейрохірургії Буковинського державного медичного університету.

Дізнався я про передову діяльність цієї кафедри завдяки її Інтернет-сайту. Саме сайт допомагає кафедрі поширювати інформацію про її досягнення, рекламувати свої послуги, знаходити партнерів і налагоджувати співпрацю. 

– Чим займається Ваша кафедра? – запитую у відомого хірурга-травматолога В.  Васюка.

– Ми використовуємо всі найсучасніші технології: із заміни кульшового та колінного суглобів, хірургічного лікування переломів та наслідків травм, лікування інфекційних та інших ускладнень, діагностики та лікування пухлин у дорослих та дітей. Кафедра не тільки оперує, а й займається консервативним лікуванням опорно-рухового апарату – остеохондрозу, артрозу тощо.

– Тобто в Чернівцях рівень такого лікування не гірший, ніж, скажімо, у Києві?

– Навіть кращий. Там закладів багато, все дещо розпорошено. У нас все компактніше.

– Приватні заклади конкурують з державними у вашій сфері?

– Це жарт, але є така приказка: «Мафію не можна перемогти – її треба очолити». От ми це зробили. Керівник шведсько-українського центру травматології та ортопедії – доцент нашої кафедри. При цьому рівень і якість послуг у державних закладах Чернівців не поступається приватним. Скажімо, в лікарні швидкої медичної допомоги колінний чи кульшовий суглоб ставлять того ж виробника, що і в приватній клініці, тільки пацієнтові це обходиться набагато дешевше.

– Якось головною рисою хірурга Ви назвали совість. Тобто важливий не лише професіоналізм?

– Половину свого професійного життя я прожив в умовах безкоштовної медицини, другу половину – за ринкової економіки. І в моїй свідомості постійно іде боротьба між вартістю сучасного лікування і співчуттям до пацієнта, особливо до тих, хто обмежений в коштах.

– І як вдається знаходити компроміс?

– Це ціла наука! По-перше, ми намагаємося підібрати технологію лікування найменш коштовну, але без шкоди для якості. По-друге, ми з досвіду спілкування з іншими пацієнтами можемо підказати шляхи придбання найбільш дорогих речей, скажімо, ендопротезів. Це може бути звернення до благодійних фондів, релігійних громад, органів самоврядування. Бо якщо пацієнтові одразу сказати високу вартість лікування, він може впасти у відчай, взагалі відмовитися від лікування. Тому до кожного хворого підхід особливий. 

ДОВІДКА «УК»

Володимир ВАСЮК – професор, доктор медичних наук, завідувач кафедри травматології, ортопедії та нейрохірургії Буковинського державного медичного університету, ортопед-травматолог вищої категорії. Лікарський стаж – 36 років. Виконав понад 3000 операцій найвищої категорії складності з використанням новітніх технологій ендопротезування суглобів та артроскопії. Автор національного підручника «Травматологія. Ортопедія» (у співавторстві), 4 навчальних посібників, 3 монографій, 2 книг, 35 патентів та авторських свідоцтв і винаходів, 250 наукових праць у вітчизняних та закордонних фахових виданнях. 

Олена СТЕПОВА
для «Урядового кур’єра»