Оксана ТАБАЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»

Співробітники слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління Міндоходів у м. Києві встановили чергові факти розкрадання в особливо великих розмірах державного майна. Викрито тіньові схеми, які застосовували злочинні угруповання, що мали захист, а подекуди й дозвільні санкції на свою незаконну діяльність від представників попередньої влади, констатують в управлінні.

Так, відпрацьовуючи підприємства-переможці тендерних закупівель, слідчі вийшли на сумнівні фінансово-господарські операції з реалізації підакцизної продукції — спирту етилового. Схема була досить простою. Як повідомляють в управлінні, підприємство-переможець тендера отримувало значну партію спирту для виготовлення паливно-мастильних матеріалів з подальшою їх реалізацією. А насправді сировина, тобто спирт, трансформувався у підроблені лікеро-горілчані вироби. Бізнес був масштабним і процвітав, адже етикетки для оковитої та фальсифіковані марки акцизного податку для псевдогорілки друкували на одному з державних підприємств у значних обсягах.

Під час слідства за порушеними кримінальними провадженнями встановлено факти причетності керівної ланки держпідприємства з виготовлення спиртів до розкрадання та реалізації великих партій етилового спирту. Під час обшуків вилучено вогнепальну зброю, первинну бухгалтерську документацію з фіктивними компаніями, документи тіньового обліку, перелік осіб, причетних до злочину, комп’ютерну техніку, електронні носії інформації, грошові кошти на суму понад 600 тисяч гривень, 20 мільйонів псевдоакцизних марок, якими обклеювали незаконно виготовлену підакцизну горілчану продукцію.

Як зауважив виконуючий обов’язки начальника слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління Міндоходів у м. Києві Сергій Потоцький, внаслідок такої оборудки державний бюджет зазнав би збитків на суму майже 225 мільйонів гривень. Однак своєчасні дії податківців цьому запобігли.