У Музеї Михайла Грушевського її присвятили провідним діячам вітчизняної культури. Черговий «Вернісаж у Грушевських» української художниці Наталі Синишин має промовисту назву: «Ukraina fara da se» («Україна своє осягне»). Такими словами лідер українського руху Михайло Грушевський підкреслював віру в майбутнє країни у своїх публіцистичних виступах. Осягнути своє, затвердити власне місце у європейському просторі Україна може лише завдяки невтомній, копіткій праці громадян. Тому київська художниця Наталя Синишин об’єднала свої графічні та живописні роботи під тим самим знаковим «Ukraina fara da se».

Портрет Михайла Грушевського мисткиня подарувала музею. Фото Володимира ЗAЇКИ

Уперше широкому загалу мисткиня представила графічні портрети видатних українців: Івана Котляревського, Тараса Шевченка, Лесі Українки, Івана Франка та Олени Теліги. Ця галерея органічно доповнена графічними ілюстраціями до їхніх творів.

Подарунок музею від художниці — живописний портрет Михайла Грушевського, над яким вона щойно закінчила роботу. На ній професор у розквіті сил. «Він упевнений у собі, гарний, із книжкою «Історія України-Руси» у руці, сповнений надій. Своїх героїв ми повинні бачити щасливими», — сказала Наталя Синишин в інтерв’ю «УК».

Мисткиня не вперше займається доброчинністю. Вона також подарувала Музеєві Тараса Шевченка портрет Великого Кобзаря, Національному музеєві літератури — портрет Лесі Українки, Всеукраїнському жіночому товариству імені Олени Теліги — портрет поетеси, ім’ям якої його названо.

Одна з нових графічних робіт художниці — Лілея за мотивами однойменного вірша Тараса Шевченка про померлу дівчину, яка перетворилася на квітку. Наталя Синишин намалювала цю роботу під впливом недавньої врадіївської трагедії. Такі історії, зокрема зі смертельним фіналом, на жаль, не поодинокі в Україні. «Чому світ залишається таким само жорстоким, як і півтори сотні років тому, коли писався цей вірш?» — ставить філософське запитання авторка.

«За тематикою — це національна виставка. Тут зображено наших моральних авторитетів: Михайла Грушевського, Івана Франка, Лесю Українку, Тараса Шевченка. Усе, що робить Наталя Синишин, — глибоко патріотичне, високохудожнє. Скільки потрібно фантазії, любові, професійної майстерності, щоб створити такі роботи! За кожною з них — титанічна праця. Художниця спонукає глядача до роздумів», — підкреслює кандидат мистецтвознавства Гліб Юхимець.