Європейський Союз надав грант обсягом майже 300 тисяч євро на реалізацію у Вінницькому районі проекту «Туризм — запорука динамічного соціально-економічного розвитку сільських громад». До співфінансування долучилася й облдержадміністрація. «Основна його мета — створення сприятливих умов для розвитку економічного потенціалу району шляхом відродження туристичної зони, що стимулюватиме розвиток малого і середнього бізнесу, зокрема екотуризму», — повідомив голова районної ради Сергій Сітарський. 

Проектом передбачено реконструкцію і відновлення у селищі Вороновиця пам’ятки національного значення XVIII століття — колишнього палацу Грохольських-Можайських та прилеглого парку. Принагідно зауважимо, що тут, за 20 кілометрів від Вінниці, морський офіцер у відставці Олександр Можайський проводив випробування, які дали йому змогу створити літак. Нині в частині будівлі палацу розміщується музей історії авіації та космонавтики, в який завертають на екскурсію школярі й дорослі.

Коштом гранту також планують реконструкцію музею в селі Жабелівська та прокладання нових туристичних маршрутів у районі.

«Ми сподіваємось активізувати народні ремесла — вишивку, плетіння, гончарство, різьблення по дереву, що сприятиме розвитку туристичної зони», — сказав керівник проекту Юрій Царук.