Осінь багата не лише врожаєм збіжжя на полях, а й торговим людом на майданах. Усе, що вирощено, змайстровано, зварено й засмажено — на ярмаркову площу, на радість і користь людям. Так повелося здавна й стало доброю традицією й на Харківщині, де після хлібних жнив серед міських майданів розгортається щороку Великий Слобожанський ярмарок. Нинішньої осені його урочисте відкриття відбулося в презентаційно-виставковому центрі «Радмір Експохол», а безпосередня робота розгорнулася тут на двох майданчиках. На першому з них розмістилися торгові ряди  виробників з усіх районів та міст області, а також із сусідніх областей Російської Федерації.

Кум до куми залицявся. Фото прес-служби Харківської ОДА

Організатори цього яскравого театралізованого дійства, що тісно переплелося із запрошеннями придбати, скуштувати, відвідати, нарахували понад дві з половиною сотні яток та кіосків. Для численних покупців з усієї області тут викладено чи не весь асортимент продукції врожаю 2013 року. І, що найпривабливіше, будь-який крам від виробника тут можна було придбати на 10, а то й 30 відсотків дешевше, ніж на ринку чи  в магазині. Так, скажімо, мед (та ще який!) купували від 20 гривень за 700 грамів, сало — від 20 до 35 гривень за кілограм, баранину — від 40 гривень, свинину —  від 42, олію соняшникову — від 10 гривень за літр, рис — по 6—13 гривень за кілограм, кукурудзяну крупу — за 4 гривні за 750 грамів, цукор — по 6 гривень за кілограм.

Найкращий коровай із хлібних буханців. Фото прес-служби Харківської ОДА

— Сьогодні на Слобожанському ярмарку представлені виробники та переробники харчової продукції. Райони привезли все те, що є їх візитівкою. Я дуже радий бачити тут так багато людей і впевнений, що ярмарок дасть хороший результат за обсягом продажу, — ділиться враженнями директор департаменту агропромислового розвитку Харківської обласної державної адміністрації Віталій Панов.

Думку колеги щодо потенціалу ярмарку підтримує  й директор департаменту економіки і міжнародних відносин Харківської обласної державної адміністрації Сергій Авершин, який вважає Слобожанський ярмарок надзвичайно важливою подією в економіці області.

Який ярмарок без циган! Фото прес-служби Харківської ОДА

— Фермерські господарства з огляду на те, що для них участь тут безкоштовна, отримують можливість вийти на нові ринки і знайти нових споживачів. Але, крім економічних показників, це красива і яскрава традиція, і щоосені ми з нетерпінням чекаємо проведення Великого Слобожанського ярмарку, — каже він.

У справедливості  сказаного переконувалися й  гості ярмарку, яких ніби магнітом затягував у свій вир пісні, жарту, вертепу другий його майданчик, відведений під «Слобожанське подвір’я». Тут розмістилися 33 експозиції районів та міст Харківщини. Кожне подвір’я, всього лише 4 на 6 метрів, як і ведеться, обгороджене тином, вміщає на території будиночки чи намети або ж альтанки, виконані в українському стилі. Там українські знамениті печі, млини, криниці з журавлями — одне слово, всі атрибути, покликані передати гостям свята душу, вподобання, звички, майстерність їхніх господарів. І була на тих подвір’ях не просто якась машкара! Там було справжнє дійство з шедеврами слобожанської кухні й дегустацією для усіх охочих. Так, господарі-дергачівці частували перехожих варениками із сиром, пирогами з маком  та городиною, богодухівці навчали охочих гончарної справи, а красноградці дивували  виробами церковного начиння та іконами.

Тож упродовж двох днів тут тривала культурно-розважальна програма за участю більш ніж 50 творчих та фольклорних колективів, аматорів, комедіантів, лялькарів, художників-шаржистів, циганського театру «Очі чорні», про яку розповідей у селах стачить на всю зиму.

Не розчарував ярмарок своїх організаторів і в економічному плані, бо їхні сподівання здійснилися майже в подвійному розмірі. Замість запланованих 4 мільйонів гривень на Великому Слобожанському ярмарку реалізували продукції на 8,8 мільйона. У ярмарку взяли участь понад 300 суб’єктів господарювання, серед яких було 170 сільгоспвиробників.