ПОСІВНА. В краї завершується сівба ранніх зернових. Три чверті луганської озимини пережили зиму добре й подають хороші надії на врожай. Решта, а це приблизно 16 тисяч гектарів, через осінню посуху практично безнадійні. Тим часом пересіяти один гектар у зоні ризикованого землеробства, яким є край, коштує від півтори до двох тисяч гривень. І не факт, що господар отримає з цієї площі гідний врожай. Але тут має прийти на допомогу наука.

«В лютому ми розробили методичні рекомендації для наших аграріїв із врахуванням наявної ситуації. Зокрема науковці рекомендували посилити підживлення культур. Ці поради нині активно впроваджуються», — розповів під час брифінгу директор Департаменту агропромислового розвитку облдерж?адміністрації Андрій Хорошко.

За його словами, особливо «проблемні» поля під свій нагляд візьме спеціальна комісія, яка залучатиме до їхнього оновлення науковців. 

Для виконання посівних робіт сільгосптоваровиробники планують залучити 65 мільйонів гривень банківських кредитів. Крім того, участь у проведенні форвардних закупівель Аграрним фондом дасть можливість спрямувати сільгоспвиробникам ще 43 мільйони гривень.

Загалом під урожай-2013 аграрії Луганщини посіяли 331,9 тисячі га озимих культур. З них озимої пшениці — 318 тисяч га. Площа сівби озимої пшениці збільшена проти минулого року на 7,5 тисячі га. Торік область за врожайністю зернових культур серед регіонів степової зони посіла перше місце. Цього року перед аграріями краю поставлено завдання отримати 1 мільйон 325 тисяч тонн зерна, що на 38 тисяч тонн, або 3% перевищує обсяги 2012 року.