Доброчинний кінотиждень солідарності з Олегом Сенцовим, в’язнем СІЗО Лефортовської тюрми в Москві, який триватиме по 9 вересня, вчора розпочався стрічкою Олега Сенцова «Гамер», визнаною на багатьох престижних кінофестивалях. Благодійну естафету сьогодні продовжила «Молитва за гетьмана Мазепу» Юрія Іллєнка, а за нею на екрані «Кінопанорами» постануть «Істальгія» Дар’ї Онищенко, «Іван сила» Віктора Андрієнка, «Трубач» Анатолія Матешка, «Параджанов» Олени Фетисової і Сержа Аведікяна, «Хайтарма» Ахтема Сейтаблаєва, «Поводир» Олеся Саніна та альманах короткометражної документалістики. 

За цими фільмами можна уявити українське кіно 2010—2014 років і збагнути творчі особистості їхніх авторів, а також завдяки їм, як сказала організатор кінотижня продюсер Анна Паленчук, краще пізнати й себе. Гроші глядачів за квитки на ці перегляди спрямують на допомогу неповнолітнім доньці й сину Олега Сенцова та на оплату його адвокатів і судових експертиз.

Наголосивши, що підтримка цієї акції Держкіно — це позиція нашої держави у ситуації з Олегом Сенцовим, очільник агентства Пилип Іллєнко підкреслив: для нього велика честь, що у збірці фільмів кінотижня — і «Молитва за гетьмана Мазепу» Юрія Іллєнка. Бо ця стрічка була «фактично першою жертвою в інформаційній війні Росії з Україною, — сказав він. — Мій батько дозволив собі прямо висловитися щодо російського імперіалізму, коли Путін тоді вже був при владі. Це призвело до заборони фільму в Росії, а згодом він був позбавлений свого глядача і в Україні».

Сьогодні у приміщенні Дипломатичної академії України з «Гамером» Олега Сенцова ознайомилися акредитовані в Україні іноземні дипломати та представники міжнародних організацій, а посольства України планують показ цього фільму в європейських столицях, куди запросять культурну й політичну еліту цих країн, журналістів.

Посол з особливих доручень МЗС України Дмитро Кулеба поінформував: щоб усі іноземці піднялися на захист Олега Сенцова й Надії Савченко, чиї прізвища стали символами гідності, боротьби за свободу і незламності, питання їхнього визволення не сходить з порядку денного міжнародних зустрічей керівників нашої держави й міністра закордонних справ, а словами Олега Сенцова «Моя страна меня не бросит» має керуватися вся дипломатична служба України.

Про те, що вже з кінця травня Amnesty International закликали своїх членів і прихильників, яких понад 3 мільйони в 150 країнах світу, писати листи з вимогою повернути Олега Сенцова в Україну і зняти з нього абсурдні звинувачення, повідомив Зорян Кісь, координатор цих компаній в Україні. І додав, що усі глядачі тижня українського кіно на підтримку Олега Сенцова перед показами фільмів зможуть підписати петицію про звільнення режисера та інших заарештованих разом з ним, яку відправлять до Москви.

Координатор Автомайдану Катерина Бутко, котру теж свого часу арештували в Криму, дуже вдячна Олегові Сенцову, котрий, шукаючи її тоді, об’їздив усі військові частини й місця, де вона могла перебувати. І з власного досвіду знає, що «вся увага людей, які хвилюються за тебе, дуже відчутна». Тож вона надзвичайно потрібна й Олегові, котрий тримається в тюрмі Лефортово дуже мужньо, повсякчас заявляючи, що він громадянин України, а не Росії, до якої його приписують силоміць.

ДО РЕЧІ 

Держкіно наполягає на запровадженні санкцій до кінопродуктів Росії

На прес-конференції напередодні Тижня українського кіно на підтримку Олега Сенцова голова Держкіно Пилип Іллєнко назвав дуже дивним той факт, що на вітчизняних телеканалах «триває демонстрація фільмів, які популяризують тих, хто нині знущається над Олегом, хто позбавляє свободи всіх українців», маючи на увазі російські телесеріали. І зазначив, що Держкіно наполягатиме на запровадженні санкцій до кінопродуктів Росії, що показують українців переважно як негативних персонажів, перекручують історію України, а автори чи виконавці головних ролей цих фільмів підтримали окупацію українських земель і агресію Російської Федерації проти України.

У контексті захисту українського інформаційного простору Пилип Іллєнко перефразував загальновідому фразу: хто не хоче годувати своє кіно, годуватиме чужу армію… Він додав її до виступу голови Національної спілки кінематографістів України Сергія Тримбача, котрий говорив про загрозу ліквідації Держкіно і про те, що «129 мільйонів, що є третиною бюджету одного російського фільму з телеекрана, нашим чиновникам здаються колосальною сумою на все українське кіно, і вони вже вдвічі її зменшили». Сергій Тримбач зазначив, що він звернувся до керівництва Росії із закликом звільнити Сенцова на закритті Московського міжнародного кінофестивалю, що викликало досить широкий відгук у залі. Такий крок несподівано підтримав Нікіта Міхалков, який в особистій бесіді запевнив Сергія Тримбача, що все буде добре і Сенцова звільнять. Але, як сказала по «Скайпу» сестра Олега Сенцова москвичка Наталія Каплан, котра прибуде на вихідні до Києва, «в російські суди ніхто не вірить, її брат морально готовий, що вони триватимуть довго, і просить його не забувати».