Виконавська дисципліна, зокрема фінансова, завжди була наріжним каменем господарювання. Тим паче, увага до цієї проблеми посилюється нині, коли доводиться ретельно рахувати й контролювати бюджетні витрати. Тут органи виконавчої влади та місцевого самоврядування мали б задавати тон. Але, на жаль, буває й навпаки. Приміром, на Черкащині, як розповів недавно на засіданні колегії облдержадміністрації начальник Державної фінансової інспекції в області Олександр Поспєлов, виявлено низку порушень. Вони головним чином допущені при розрахунках заробітних плат й інших виплат працівникам, наданні у користування (оренду) природних і матеріальних ресурсів, зокрема земельних ділянок, комунального майна тощо. Загальна сума збитків, за словами Олександра Вікторовича, сягнула близько 43 мільйонів гривень, з яких на сьогодні уже відшкодовано майже 41 мільйон.

Одержавши від держави значний фінансовий ресурс на розвиток власної інфраструктури (а це близько 210 мільйонів гривень), сільські громади, за наявності значних проблем у благоустрої, розвитку комунального господарства та соціально-культурної сфери, значну частину наявних коштів не зуміли використати ефективно. 

Є непоодинокі випадки, коли на виплату заробітної плати апарату органу місцевого самоврядування чи виконавчої влади спрямовується більше коштів, ніж на видатки з благоустрою. Ось і вийшло, що 42 % згаданого додаткового ресурсу пішло нинішнього року на утримання апарату, а на благоустрій — тільки 11%, стільки ж — на потреби освіти. А 57 сільрад і взагалі не спрямували на благоустрій жодної копійки. Деякі нараховують своїм працівникам величезні премії, більше 100% до зарплати, по дві матеріальні допомоги.

За словами директора департаменту фінансів облдержадміністрації Володимира Кулеші, середня зарплата двадцяти сільських голів сягнула нинішнього року понад 7,5 тисячі гривень, деякі з них отримують на місяць понад 11 тисяч гривень. Є сільради, які платять по 170 % премії. 

Як підрахували в департаменті фінансів облдержадміністрації, у селі Корсунка Тальнівського району матеріальна допомога працівникам сільської ради за три роки більш як утричі перевищує витрати на матеріальну базу місцевого дитсадка. Тим часом, як повідомила сільський голова Ірина Хижняк, платежі по сільській раді, окрім захищених статей на заробітну плату й енергоносії, не йдуть. Хоч зрушень у благоустрої села, зокрема й завдяки соціальним угодам, чимало, проте й багато проблем залишається нерозв’язаними. Навіть папір для діловодства треба купувати за власні кошти. 

За підсумками обговорення в окремих районах пройдуть повторні комплексні перевірки, які, очевидно, виявлять додаткові ресурси для розвитку територій. Загалом же, аналіз матеріалів державного фінансового контролю засвідчує, що головною причиною наявних недоліків є недостатній рівень виконавської дисципліни. Це явище особливо нетерпиме в органах влади, хай і місцевої.