Кілька тижнів тому Президент України підписав Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу щодо оподаткування доходів від капіталу». Нагадаємо: згідно з цим документом діє податок на дохід від депозитів за фіксованою ставкою 15%. Для спрощення сплати та адміністрування цього податку банки виконують функції податкового агента та утримуватимуть його, обчислюючи відсотки. 

Що ж змінилося за цей період у роботі банківської системи, як відреагували на це самі вкладники?

З 1 липня почала діяти так звана прогресивна шкала обкладання податком доходів з депозитів фізичних осіб. Про це йдеться в Законі №1166-VII «Про запобігання фінансовій катастрофі та створення передумов для економічного зростання в Україні», який було ухвалено в березні цього року. Згідно з цим документом, вводили три ставки: 15% — якщо дохід за вкладами від 20 706 до 248 472 гривень, 20% — якщо від 248 472 до 482 328 гривень та 25% — якщо дохід перевищує 482 328 гривень. Як бачимо, ці кошти повинні були «вилучати» лише з багатих клієнтів банків.

До того ж влада була впевнена, що цей податок справедливий. Так, ще в березні Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що така норма закону торкнеться лише 10% багатих людей, а 90% українців, які мають депозити до 50 тисяч гривень, залишаться осторонь цього процесу. Але норма протрималася лише три дні.

Напередодні набрання чинності цієї норми закону №1166-VII банківська спільнота начебто домовилася з владою про необхідність її скасування. Начебто такого було досягнуто на зустрічі Незалежної асоціації банків України (НАБУ) з керівниками Мінфіну та головами комітетів Верховної Ради.

Справді, як вигідно і для банків, і для держави — нині всі, а не лише багаті, сплачуватимуть 15% такого податку. Хоч очевидно, що першу скрипку в цьому зіграли саме фінансові установи.

Справедливості заради треба сказати, що не всі банкіри були тоді одностайними. Так, заперечувала проти введення такого податку свого часу інша банківська організація — Асоціація українських банків (АУБ). Тоді її голова Олександр Сугоняко зазначав, що вводити податок з доходів за депозитами слід лише після того, як у країні значно зменшиться або завершиться процес відтоку депозитів населення.

Нині, як зазначив кореспондентові «УК» економічний експерт Олександр Охріменко, триває значний відтік депозитів. «І все-таки це емоції. До чого ця паніка? 15% податку на доходи з депозитів — не такі вже й великі кошти. Врахуйте, що фінансові установи пропонують дуже великі ставки за вкладами. Все дуже привабливо, навіть з огляду на те, що тривають воєнні дії, — зазначає він. — Сьогодні не можна оперувати якимись цифрами, адже статистики за останні тижні чи місяць ще не було».

Аналітик вважає, що ухвалювати новий закон про зменшення цієї ставки чи взагалі про її скасування ніхто не буде.

Можливо, доречно повернутися до першого з цих законопроектів, який почав недовге життя 1 липня? Втім, експерти не думають,  що хтось ініціюватиме таке.

Що ж буде далі — побачимо. Хоч люди забирають депозити не лише тому, що діє такий податок, — час нині такий.